2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pufók angyalfejek a hónap műtárgyai

2022. november 28. hétfő, 18:12
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az adventi időszak apropóján egy barokk puttófej-párt választott a hónap műtárgyának a Göcseji Múzeum. A polgármesteri hivatal aulájában lévő vitrinbe a közelmúltban helyezték ki a tárgyakat a múzeum munkatársai.

 Vitrinkiállítás a városházán

Az angyalfejekről dr. Kostyál László művészettörténész, az intézmény igazgatója elmondta: a puttó a reneszánsz és a barokk kor jellegzetes motívuma, de a gyermekangyal-ábrázolások tulajdonképpen az ókori időkig nyúlnak vissza. Már a római kori szarkofágokon is megjelentek hasonló szárnyas figurák. A puttók a keresztény ikonográfiában a gyermeki ártatlanságot fejezik ki, és mint a mennyei angyalsereg tagjai jelennek meg.

Mivel a Krisztus születését ábrázoló festményeken, freskókon is rendszeresen feltűnnek, szorosan kapcsolódnak a karácsonyi időszakhoz. Ezért is választották most ezt a párt a hónap műtárgyának. A puttók 1975-ben kerültek a múzeumhoz, amikor az intézmény megvásárolta a Hertelendy-gyűjteményt. A hagyatékban több barokk alkotás is szerepelt. Sajnos nem mindegyik eredetét lehet pontosan meghatározni. A puttó-pár vélhetően egy 18. századi oltár faragott díszéhez tartozott – fogalmazott a művészettörténész. Hozzátette: az angyaloknak csak a fejük és a szárnyuk látható, a test többi részét nem dolgozta ki a néhai mester. Mindez általában is jellemző az angyalábrázolásokra, ami arra utal, hogy a pufók angyalkák a felhők között repdesnek, és onnan tekintenek le a nézőre.

A városháza vitrinkiállításán szándékosan világos háttér elé helyezték az angyalokat: a templomok „semleges” falszínét imitálva. De így jobban érvényesül a puttók aranyozott bevonata is. 

A tárgyakat január közepéig lehet megtekinteni, utána – már a báli szezonra készülve – egy újabb múzeumi műtárgy kerül a vitrinbe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK