2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ros Hasana: jó évre legyél beírva

2022. szeptember 27. kedd, 20:27
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: -pP-
Az 5783. évet köszöntötte Ros Hasana nyitó estéjén a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség. A zsinagógai újév alkalmából rendezett ünnepségen az ilyenkor szokásos almát, mézet és barheszt (fonott kalácsot) is elfogyasztották a közösség tagjai.

 A zsidó újévet köszöntötték

Virágh Judit, a hitközség elnöke újévi beszédében többek között elmondta: a zsidó újév a hagyomány szerint az ember teremtésének napja. Ez a nap az év feje, Isten ezen a napon dönt arról, hogy milyen évünk lesz. Ez már egy őszi ünnep, és a zsidó naptár szerint – mely a holdújévet veszi alapul – a hetedik hónapban járunk. Ros Hasana alkalmával sokan fehér ruhát öltenek, és a zsinagógákat is fehérbe díszbe öltöztetik.

Virágh Judit gyújtotta meg az ünnepi lángot

Az elnök utalt arra is, hogy ez a megértés, önvizsgálat és bocsánatkérés ünnepe, ezért ezekben a napokban engesztelő imákat mondanak. Legyen megbékélés ember és ember között. Továbbá azért fohászkodnak, hogy minden zsidó testvér legyen egészséges, és hogy legyen beírva az Élet Könyvébe. Utóbbira utal a ros hasana-i elköszönés hagyományos szövege is: Jó évre legyél beírva! 

A hitközség mindennapjaival kapcsolatban elhangzott, hogy egy pályázat segítségével felújítják a zsidó temető hátsó kerítését. A régi drót- helyett téglakerítés épül. A közösségi házuk termét pedig Anhalczer Bözsiről (Anhalczer Imréné, Klein Bözsi) nevezik el, aki haláláig aktív tagja volt a hitközségnek és nagy szerepet vállalt a Remény alapítvány létrehozásában. Mivel gyermekei nem voltak, a közösségre hagyta lakását és ingóságait.

Méz, alma és jókívánságok is kerültek az asztalra

A leendő energiaválsággal terhelt hétköznapokkal kapcsolatban Virágh Judit úgy fogalmazott: azon lesznek, hogy segítség a nehéz helyzetbe került testvéreiket. Ha szükséges kinyitják napközben a közösségi házat, ételről, továbbá kisebb kulturális programokról is gondoskodnak.

Árvai József ünnepélyesen széttöri, majd szétosztja a barheszt

Az ünnepi gyertyagyújtás és imádság után Árvai József osztotta meg jelképesen a barheszt a közösség tagjai között. Az eseményen részt vett Gecse Péter alpolgármester, aki a hitközség tagjait köszöntve elmondta: az ünnep azt szolgálja, hogy megálljunk egy pillanatra és számot vessünk, de ilyenkor már a jövőbe is kell tekinteni egy kicsit. Szeretné, hogy a hit alapú közösségek többször találkozzanak egymással, így jobban megismerhetjük a különböző kultúrák és vallások szokásait, hagyományait.

A hitközség a következő hónapokban a Béke-Shalom Baráti Társasággal közösen beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat is szervez a közösségi házban.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK