2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tulipános kút az 1985-ös plaketten

2023. május 13. szombat, 14:30
Szerző: ZalaMédia; Fotó: Göcseji Múzeum
Egy emlékplakett-csoportot állítottak ki a Göcseji Múzeum munkatársai a Hónap műtárgya sorozat legújabb állomásaként. A különleges érmékkel Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának évfordulójára (1885. május 13.) emlékeznek. Az addigi városbírók helyett ekkor választották meg elődeink a város első polgármesterét, Kovács Károlyt.

  A centenáriumi ünnepség emléktárgyai

A polgármesteri hivatal aulájában található vitrinbe ezúttal Béres Katalin történész helyezte el a tárgyakat. Az emlékplakettek azonban most nem konkrétan az 1885-ös jeles eseményt, hanem Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának centenáriumát, vagyis az 1985-ös jubileumi évet idézik. Az akkori városvezetés a századik évforduló alkalmából sokféle programmal, kulturális műsorral készült. A nagyszabású ünnepség lebonyolítására Jubileumi Emlékbizottságot hoztak létre, melynek elnöke Keresztury Dezső akadémikus lett. Az ünnepi események május 10-én zajlottak. Ennek részeként avatták fel a Dísz téren Szabolcs Péter szobrászművész és Pelényi Gyula építész alkotását, a tulipános Díszkutat, mely ma is a belváros egyik fontos jelképe.

A centenáriumra Szabolcs Péter szobrászművésszel emlékplakettet is készíttetett a város, amely már a település új jelképét, azaz a tulipános kutat ábrázolta. A vitrinben látható példányát dr. Kustos Lajos, Zalaegerszeg tanácselnöke kapta „a város fejlődésének önzetlen támogatásáért, anyagi és szellemi gyarapításáért, a pátria iránti ragaszkodás oly sok megnyilvánulásáért”. Az erre az alkalomra kiadott arany, ezüst és bronz éremsorozat is a volt tanácselnök hagyatékából származik.

Béres Katalin és Dömötör Andrea elhelyezték a Hónap műtárgyait a vitrinbe

A tárgyak egy hónapig tekinthetők meg a polgármesteri hivatalban, az 1985-ös centenáriumi évről pedig a múzeum honlapján is olvashatunk egy bejegyzést

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK