2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új vezető a Göcseji Tudásközpontban

2023. november 21. kedd, 20:51
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Novembertől önálló intézménnyé vált és új vezetőt kapott a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac, mely korábban a Vásárcsarnok telephelyeként működött. Sümeginé Horváth Anita intézményvezetővel beszélgettünk.

 Az a fontos, hogy a ház élő legyen!

A Göcseji Múzeum osztályvezetői posztjáról érkezett a házba Anita, nagy lelkesedéssel. Hamar szembesült vele, milyen sokféle feladatot kell ellátni a jelenleg négy fős csapatnak. A szakmai munka mellett hétköznapi ügyeket is meg kell oldani. Köszönettel fogad minden támogatást, és együttműködésre törekszik az intézmény partnereivel.

- Gondolom keresed még a helyed…

- Igen, szó szerint is, ugyanis az irodám kialakítása még folyamatban van. A mostani irodahelyiség hamarosan mintakonyhává alakul, a napokban érkezik meg az új modern berendezés. 

- És átvitt értelemben?

- Jó visszajelzés a korábbi múzeumi tevékenységemre (közönségkapcsolati szakember), hogy kineveztek a Göcseji Tudásközpont igazgatójává. Helyemen érzem magam, szép a feladat, komoly a felelősség. Sok terv van a fejemben, melyeket már el is kezdtünk megvalósítani. Első körben azonban a papírmunkán kell túltenni magam, hiszen az önálló intézménnyé válás jelentős adminisztrációval jár. A házban erős pillér a kézműves vonal a rendszeres szakkörökkel, foglalkozásokkal. A másik két terület a közösségi tér és a termelői piac működtetése több kihívást ad. Ezeken szeretnék dolgozni. Célom, hogy felkerüljünk Zalaegerszeg turisztikai térképére, keressenek minket. Szép az épület és a környezet, ráadásul jól megközelíthető is a ház. Programjaink egy része már rendszeresen működik, így háromhetente különböző témában kiállítást szervezünk, színvonalas és érdekes tárlatokra törekszünk. Minden hónap második szombatján kiemelt termelői piacot tartunk, melyet kulturális eseményekkel gazdagítunk. Ezt mindenképpen bővíteni szeretnénk, „bejáratni” a vásárlók körében, hogy minél többen jöjjenek. December elején megnyílik az új étterem a házban, ahol elsősorban helyi alapanyagok kerülnek felhasználásra. 

- Az irodából lett konyha milyen célt szolgál majd?

- Mintakonyha lesz a hagyományos göcseji gasztronómia bemutatására. Ki lehet itt próbálni a savanyítást, a befőzést, akár az aszalást is. Várhatóan januárban indul majd ez a program. A konyha akár főzőhely is lehet a helyi magánrendezvények, céges vagy családi ünnepek részére. Ennek részleteit és a kiajánlást is ki kell dolgoznunk. 

- Bővül-e a programkínálat?

- Igen. A jeles napokat, hagyományőrző szokásokat szeretnénk a köztudatba vinni, első lépés volt ehhez a Márton-napi rendezvényünk. Ezt követi majd az Erzsébet nap. A kulturális ajánlatot népzenével, néptánccal, táncházzal szeretnénk gazdagítani, megőrizni a vásári hangulatot is. És még akár néhány új kézműves foglalkozás is belefér a kínálatba. Mindenképpen szeretném felvenni a kapcsolatot a városi óvodákkal és iskolákkal. A gyerekeknek bemutatnánk a házat, vagy akár helyben megrendezhetik saját hagyományőrző programjukat. Szívesen bevonnám partnernek a város egyéb civil szervezeteit, és mivel akadálymentes az épület, nyitnék a fogyatékkal élők felé is. Az a fontos, hogy a ház élő legyen. Nem versenytársai akarunk lenni a többi kulturális intézménynek, hanem együttműködő partnerei, akár közös pályázási lehetőséggel is élnénk. Az épület maga is rejt még fejlesztési lehetőségeket, hiszen a tetőtér jelenleg még kihasználatlan. Nagyon jó kiállítóteret lehetne ott kialakítani, a mostani kiállítótér helyén pedig egy kisbolt nyílhatna, ahol minden termékünk együtt kapna helyet.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK