2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egy éve nyílt a Göcseji Tudásközpont

2023. március 21. kedd, 18:46
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az egy éves fennállás ünnepeként „Kezeink kincsei” címmel kiállítást nyílt a piacon lévő Göcseji Tudásközpontban. A bemutatkozó 33 alkotó munkái április 20-ig láthatók.

Születésnapi kiállítás nyílt

A megnyitón elsőként Böjte Sándor Zsolt településrészi önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Saját családjában személyesen átélt tapasztalatok alapján őszinte elismeréssel szólt a kézművesek fáradtságos munkájáról, az annak nyomán létrejött csodálatos alkotásokról. Majd e kézműveseknek otthont adó ház fontosságáról beszélt, ahol a hasonló gondolkodású és értékrendű emberek közösségi életre, találkozó- és bemutató helyre leltek. Örömét fejezte ki, hogy az egyéves épület immár beépült a város kulturális és hagyományőrző életébe.

Ezután a Göcseji Kézműves Egyesület elnöke, Nikitscher Bernadette köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a 2019-ben alakult egyesület a göcseji hagyományokat élteti és egyre fiatalodik a közösségük. A házban az együttműködés, a szakköri munka és mindezek iránti érdeklődés is nő. 

A megnyitó Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó tisztje volt. Gárdonyi Gézától vett idézettel indította mondandóját „szép rezgések mindenki lelkében keletkeznek, de nem mindenki tudja vászonra, kőre, papirosra marandósítani. Csak a művész” Majd az egy éve nyitott, és több ezer látogatót regisztrált házról szólva elmondta, a kézművesség és a népi kismesterségek bemutatása a célja. Mindezt nyitott műhelyekkel, szakkörökkel, előadásokkal teszik. Mindehhez az önkormányzat otthont adott, ahová az alkotók naponta összegyűlhetnek. 

A tárlaton többek között nemezelt használati tárgyak, textilszobrok, papírcsíktechnikával készült díszek, mézeskalácsok, csipkével díszített festett tojások, faműves és fazekas munkák, szőtt szőnyegek, foltvarrott és hímzett kelmék, bőrdíszművek, gyurmaékszerek, vesszőfonásos és horgolt munkák láthatók. 

A megnyitón közreműködött a németfalui Vadvirág Népdalkör. A program házigazdája Mihály Péter színész volt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK