2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kultúra napi vetélkedő Nemessándorházán

2017. február 04. szombat, 15:56
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepi műsort műveltségi vetélkedővel Nemessándorháza önkormányzata valamint a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület. A rendezvényen hét település képviseltette magát a házigazda községgel együtt.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Antal Sándorné polgármester köszöntőjében ennek kapcsán arról beszélt, hogy ezen az ünnepnapon felöltöztetjük elménket, szívünket, hogy fejet hajthassunk szóban, dalban, művészeti alkotásokban mindazok előtt, akik nagyot, őszintét alkottak és hitet tettek elveik mellett. Kölcsey művészetében is a hazához való hűség, az írástudó felelősége, a kimondott szó súlya jelenik meg, ami ma is kötelez bennünket. Nemzeti történelmünk megbecsülése mellett akarnunk is kell megismerni nemzeti kultúránk alapjait, s nem iskolai muszájból, hanem öntudatból!

A győztes pölöskei csapat

Kölcsey tanítása alapján ne üres beszédtevékenységgel, hanem embertársaink és kultúránk megbecsülésével okítsuk, segítsük egymást, nem feledve, amire Kodály Zoltán is figyelmeztet: „Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját.” – hangsúlyozta a polgármester, őszinte, szép ünnepet kívánva.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszönetet mondott a kultúra napi rendezvény évről évre való megrendezéséért. Mint mondta, a kultúrához tartozik annak a kérdése is, hogy tudnak megmaradni a kistelepülések, tudnak-e értelmes célt mutatni a fiataloknak, vannak-e közösségek, melyek által vonzóvá és megtartóvá válnak a községek. A biztonság, a friss levegő, a családdal, a szomszéddal való törődés, az egymásra való odafigyelés minden kistelepülés sajátos értéke, egyúttal kultúránk fontos része, emelte ki.

Az ünnepi műsorban fellépett a Búcsúszentlászlói Dalos Pacsirták, Antal Tamás és Peterdi Regina verset szavalt. A műveltségi vetélkedőn Misefa, Nemesszentandrás, Nemeshetés, Misefa, Pölöske, Zalaigrice, és Pacsa városának csapata képviseltette magát. Nemessándorháza két csapattal állt ki, mert a helyi polgárőrség külön csapattal indult.

Peterdi Péter alpolgármester vezette le a vetélkedőt, melyen egyebek között irodalmi, képzőművészeti, földrajzi, sporttémájú kérdésekre kellett válaszolni írásban, szóban, továbbá tesztek kitöltésével és képek felismerésével. A zsűri tisztségét dr. Csikós Andrea Dóra, a vidékfejlesztési egyesület munkaszervezetének vezetője, valamint Ujj-Hospely Eszter búcsúszentlászlói hivatalvezető látta el. A legtöbb helyes választ a pölöskei lányok adták, így ők nyerték meg a versenyt.

A magyar kultúra napjának tiszteletére állandó tárlat nyílott (alsó kép) Miklós Hajnal festőművész alkotásaiból a művelődési házban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK