2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

20 éves a Bodzavirág Népdalkör

2019. március 12. kedd, 12:39
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Füle Jánosné Kiss Hajnalka csoportvezető és Tányéros Józsefné Dudás Csilla által irányított Bodzavirág Népdalkör 20 éves jubileuma alkalmából tartottak többórás, vacsorával egybekötött nagyszabású gálaműsort március második szombatján, Alsópáhokon, a művelődési házban.

Alsópáhok Aranypávásait ünnepelték

A helyi önkormányzat támogatásával rendezett ünnepi programon a község képviseletében fellépett az Allegrezza kamarakórus és a Nefelejcs Nyugdíjasklub. A megyei népdalköröket képviselve közreműködött: a Csesztregi Pávakör, a Hévízi Tiszta Forrás Dalkör, a Zalaszentlászlói Mákvirág, a Zalaszentgróti Mézespatkó, a Zalaapáti Rozmaring Népdalkör, illetve a Zala Zenekar is. A megyehatáron túlról hozta jókívánságait és szép műsorát a Tihanyi Asszonykórus valamint a Dinnyési Iglice Népdalkör.

Köszöntőjében Czigány Sándor, a KÓTA támogatói- mecénási elismerésével a közelmúltban kitüntetett polgármester azt emelte ki, hogy a népdalköri jubileumon kívül a népzenét, a népdalokat, a népi kultúrát, a hagyományokért tenni akarókat is ünnepli a nagyközség. A megalakuláskor nem is hitte senki, hogy két évtized múlva egy sikeres, magas színvonalú, országos hírnévre szert tett, elismerésre méltó közösséget köszönthet az 1430 fős település –húzta alá. A népdalkör igyekszik megmutatni a népzene által közvetített csodát. Az értékteremtő, kulturális kincsként ékeskedő népdalkör fennállása óta több száz szereplésen van túl, évente mintegy harmincszor lép színpadra. Tavaly hatodik alkalommal nyerték el a KÓTA Aranypáva Népzenei minősítő versenyén hat alkalommal nyertek Aranypáva díjat. A gála szintű minősítőkön szintén hat alkalommal kapták az elnyerhető legmagasabb minősítést: az Aranypáva Nagydíjat. Ez ma Magyarországon is kiemelkedő és példa nélküli. „Köszönet érte, hogy nagyon sok embernek tettétek szebbé, gazdagabbá az életét az által, hogy énekeltetek.” –zárta gondolatait.

Ifj. Horváth Károly zenetanár-népzenész arról is szólt, hogy mennyi elhívatottsággal, alázattal, derűvel és szorgalommal teszi a dolgát a Bodzavirág kisközössége. A Népművészet Ifjú Mestere kifejtette, hogy dalos kedvükkel miként színesítik a település mindennapjait és rendezvényeit, öregbítve Alsópáhok hírnevét.

Tavaly júniusban jelent meg legújabb CD-albumuk. A megalakulás első hét évében a fellépő ruháik: fehér zalai hímzéssel díszített, pöttyös szoknyás, alsópáhoki menyasszonyi viseletet utánzó volt. Tavaly óta pedig már barna-arany selyembrokát valamint kék rövidujjú és vizitkés selyembrokát fellépő ruhával gazdagodtak. Az ünnepeltek ezúttal magyarbődi népdalcsokrot énekeltek, majd a Zala Zenekar kíséretében zalai népdalokat is megszólaltattak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK