2022.05.19., csütörtök - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

40 év citeraszó

2016. november 21. hétfő, 10:54
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Válicka patak Válickapusztán (Pusztaszentlászló) ered, s keletkezése a legenda szerint honfoglalás kori. A róla elnevezett botfai citerazenekar, mely lassan ismertebb, mint a kétágú patak, viszont pontosan 40 éves.

Mind a patak legendájának megörökítése, mind a népi hagyományokat őrző zenekar megalapítása a helybéli Nagy Lajos érdeme, aki a napokban ünnepelte 77. születésnapját. A citeraszó kezdetben főként családja körében szólalt meg, s bár a zenekarvezetés a családban maradt, egyik leánya, Nagy Kata révén, a népi kultúra éltetése messze túlmutat csupán a rokoni körön. Érdemeiket sorolni hosszasan lehetne, többek között 2003-ban Zalaegerszegért Díjban részesültek. Az idei jubileumi év az ünneplés jegyében telt, november 19-én pedig külön ez alkalomra gála estre várták a közönséget és barát zenekarokat.

Huszonhatan a hangszerek mögött (Fotó: Bánfi Kati)

Rendhagyóan kezdődött a koncert. Kialudtak a fények, hogy stílusos környezetben hangozzon fel a „Hallottad – e hírét” című népdal a botfai Hűvös kastély pincéjében. Majd fény gyúlt és zenekarba lépési idejük szerint fokozatosan mentek színpadra a szereplők. Első körben az alapítók: Nagy Lajos, Szigeti Doszpoth Szilvia, Kupó Bernadett, Nagy Sándorné, ifj. Mrakovics József és Nagy Sándor. Megtelt a színpad amikorra mind a 26 zenekari tag a hangszere mögött állt végül.

Ajándékkal köszöntötték az alapítók Nagy Lajos alapító zenekarvezetőt. Majd Balaicz Zoltán polgármester, miközben méltatta a citerások értékteremtő tevékenységét a város nevében elismerő oklevelet adott át.

Nagy Lajos elmondta, jól esnek a díjak, de igazi érdemnek azt érzi, hogy Európában megismertették a citerát, mint népi hangszert, illetve a helyi kulturális életet megalapozták.

Az alapítókat is köszöntötték (Fotó: Bánfi Kati)

Az ünnepi műsorban a házigazdákon kívül fellépett a Tavaszi Szél, a Cuharé, az Új Muravidéki, a Pannónia és a Kék Balaton Citerazenekarok, valamint a Gyéres Műhely. Az est háziasszonya Ferincz Adrienn volt.

A rendezvényen elhangzott, a kultúrát nem lehet örökölni, ha azt minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi. A botfai citerásoknál több generáció együtt zenélése bíztató erre nézve. A család legkisebb tagja pedig, aki néhány hete született - és édesapja szintén zenekari tag - anyukájával, Nagy Katával már látogatja a próbákat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK