2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

40 éves jubileum Gébárton

2022. szeptember 09. péntek, 19:20
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Dupla jubileumot ülhet a hagyományőrzés két zalai elkötelezett intézménye. 40 éve alakult és működik kiemelkedően a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és annak székhelye, a néhány névmódosításon átesett Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. A jeles évfordulót ünnepségsorozattal teszik emlékezetessé, melynek első mozzanataként kiállítás nyílt a Gönczi Galériában „A borsó meg a héja” címmel.

A borsó meg a héja - ünnepi kiállítás a VMK-ban

A kiállításmegnyitón Prokné Tirner Gyöngyi, a gébárti alkotóház vezetője és Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, majd Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testületének elnöke tiszte volt a szakmai megnyitó.

A polgármester az igazi szépséget létrehozó közös alkotás fontosságát hangsúlyozta. Valamint elismeréssel beszélt „Gébártról”, ahol nemcsak a vitrinnek készülnek az alkotások, hanem ennél sokkal többről szól az itteni hagyományőrző, átörökítő, megújító tevékenység, mely négy évtizede sok büszkeségre ad okot. 

Beszprémy Katalin, aki végigkísérte a nevezett intézmények negyven évét, óriási teljesítményként értékelte az itt folyó munkát. Majd az indulást, a fejlődési, működési folyamatokat részletezte. Kiemelte az egyes műhelyek tevékenységét, a pályázati lehetőségeket, melyeket jól felhasználtak az évek során, és azt a szervezői munkát, mely mindezek megvalósulását, zavartalan működését tette lehetővé. Érdemeik miatt kiemelte Skrabut Évát, a népművészeti egyesület vezetőjét és Prokné Tirner Gyöngyit, az alkotóház vezetőjét. De jónéhány név elhangzott az asztalra sokat letett mesterek, gyűjtő munkát végzők, szakkörvezetők, lelkes tagok közül, akik mind eredményesen építették az eltelt negyven évet. Elismeréssel beszélt a szakember arról a megújító tevékenységről, melynek több gyakorlati példájával is szolgáltak az ünnepeltek.

S végül, de nem utolsó sorban kiemelte a játszóházak fontosságát, mely az utódnevelés, a gyermekek megnyerése szempontjából fontos. A kézműves tevékenység nemcsak a lelket ápolja, hanem manualitásával olyan mértékben fejleszti az agyat, amire a mai digitalizált világ eszközei nem képesek. Az alkotás öröme pedig képes feledtetni a gépi világot. 

A kiállítás felvezetésében ifj. Horváth Károly a népművészet ifjú mestere, népzenész működött közre A tárlat szeptember végéig látható. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK