2024.05.22., szerda - Júlia, RitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő, az alkotás és az ember

2023. június 06. kedd, 15:52
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az alsónemesapáti Öltögetünk hímző szakkör részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) által támogatott, Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért elnevezésű pályázati programban, melynek zárásaként kiállítást nyitottak a kultúrházban. A tárlaton a kreatív varró, valamint a horgoló szakkör munkáit is bemutatták.

Kézimunka-kiállítás Alsónemesapátiban

Az alsónemesapáti hímző szakkör Kocsisné Koszorús Anikó népi iparművész szakmai irányításával dolgozik. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület oszlopos tagja, ahogy Bedics Zsuzsanna is, aki berendezte a kiállítást, hangzott el Devecz Erzsébet, az egyesület elnökének köszöntőjében.

Minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberről szól a kiállítás, amely a múlt emlékeit őrzi, hangsúlyozta megnyitó beszédében Pereszteginé Cziráki Katalin, Alsónemesapáti polgármestere. Mint mondta, a kézműveskedés, a varrás, a hímzés a népi hagyományokból erednek, és egyaránt sajátos ágai a művészetnek. Aki alkot, annak szelleme örökké fiatal marad, a megszületett remekek pedig nemcsak alkotóját, de környezetét is boldogsággal töltik el. Mindemellett nevelő hatással is bír, hiszen utat mutat a gyerekeknek, hogyan tudják hasznosan eltölteni szabadidejüket. A polgármester kiemelte, a kiállítás az alkotó közösségek munkájának hű lenyomata, az önkormányzat ezért is támogatja szívesen tevékenységüket.

A hímző szakkör 2014-ben indult, akkor az NMI a közművelődési intézmények újranyitását segítő Kapunyitogató programjához csatlakozva, ismertette Krápicz Lászlóné Ili, közművelődés-szervező. A kezdeti 14-16 fős létszám mára lecsökkent, de, mint mondta, bízik abban, hogy újra többen lesznek. A Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért múlt évben meghirdetett felhívásában a hímzés szakkör megvalósításra pályáztak. Kiemelte, nagyon büszke arra, hogy a kis létszám ellenére végigvitték a szakkört, és mind a 15-féle alkotás elkészült a kiállításra. Ismét jelentkeztek, ezúttal a babamama horgolásra és a papírfonásra. A közművelődés-szervező bemutatta, és méltatta a szintén 2014-ben megalakult kreatív varró szakkör, valamint a 2021-ben létrejött horgoló szakkör tevékenységét is.

A kiállítást Kuglics Gábor, a NMI Zala Vármegyei Igazgatóság módszertani referense nyitotta meg. Mint mondta, gyönyörű alkotások születtek a program révén, amelynek értéke az együtt töltött idő és az egymástól való tanulás lehetőségében is megmutatkozik.

A hímző szakkör munkáiból többek között kötények, neszesszerek, aromapárnák, táskák láthatók a kiállításon, amelyek fehér lyukhímzéssel, orosházi gyapjúhímzéssel, kézi madeirával, valamint délalföldi hímzéssel készültek. A tárlaton a paraszt-polgári viselet két öltözetét, egy ünnepi és egy hétköznapi női ruhát, valamint egy szűrt is bemutattak.

A rendezvényen Sági Abigél működött közre. Az általános iskoláskorú, tehetséges népi énekes fejlődését a Zala Megyei Népművészeti Egyesület mentorprogrammal segíti.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK