2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kerámiázásban rengeteg lehetőség van

2019. május 12. vasárnap, 19:22
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Egy szakmai és két, a nagy közönség számára nyilvános nappal zajlott Gébárton a fazekas-, keramikus találkozó és fesztivál. Zalaegerszeg város XVI. alkalommal adott otthont a rendezvénynek.

Az ország egész területéről és Szlovéniából 40 fazekas, keramikus lakta be a Gébárti-szabadidőparkot. Gyönyörű alkotásaik a szakma különböző ágait, technikáit mutatták be a közönségnek. Mint Skrabut Éva, a programot rendező Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetője elmondta, a kiállítók közül sokan éppen Zalaegerszegen szerezték meg kézműves mesterségbeli tudásukat. Innen „nevelődtek ki”, például OKJ-s képzés keretében, és ilyenkor visszatérnek az „anyaintézményhez”.

Fazekastalálkozó a Gébárti-tónál

Hozzátette még: nem a zalaegerszegi fazekas fesztivál az egyetlen, mert Debrecen városa is rendez ilyent, de ott inkább a nemzetköziségen van a hangsúly, tehát a magyar mesterek számára a zalai a legnagyobb volumenű közös rendezvény. Mindennek a története Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, civilek és a Göcseji Falumúzeum kezdeményezésének köszönhető, melyhez később csatlakozott, majd 3 éve önálló szervezője lett a fent említett népművészeti egyesület. A helyszín is így tevődött át a skanzenből Gébártra, ahol immár kiegészítő programokat kínálva a Kézművesek Háza is társult az eseményhez. Így szakmai előadásoknak és kiállításnak adott otthont idén is.

Az előadók között volt Bánföldi Ferenc, aki Kecskemét közeléből érkezett a találkozóra és saját maga által kifejlesztett szódamázas kerámiakészítés technikájáról tartott ismertetőt. 

- Szeretek mindig a határon mozogni. A szódakerámia készítésének van egy irányított része, de a készítési technika miatt van esetlegesség is a dologban – mondta Bánföldi Ferenc. - A kerámiázásban rengeteg lehetőség van, szinte egy élet is kevés az egészet kitapasztalni. A víz, a hő, a levegő is beleszól a végeredménybe és én is teszek hozzá valamennyit. Már gyerekkoromban elvarázsolt, hogy mit lehet kihozni az agyagból. Zalaegerszegen most vagyok először, és nagyon tetszik a rendezvény, a vendéglátás, a helyszín, és a társprogramok, melyek nagyon kellemes „háttérzajt” adnak egész nap.

Az említett háttérzaj alatt két napos folklór műsort kell érteni, néptánccsoportok és népzenészek közreműködésével. A program része volt még a szokásos fazekasverseny, helyszínen készített munkákkal. A gyerekeket pedig kiemelkedően színvonalas népi játszóház és kézműves lehetőségek várták.

A hivatalos megnyitón Balaicz Zoltán polgármester egy a jövőre nézve bíztató hírt is közölt. A fazekastalálkozó megrendezése ugyanis bizonytalan pályázati forráshoz kötött volt eddig. A biztos folytatás érdekében az önkormányzat a következő évre nagyobb támogatást kíván adni e célra.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK