2022.11.27., vasárnap - VirgilZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kézművesség világnapján

2022. június 13. hétfő, 12:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Göcseji Kézműves Egyesület a kézművesség világnapján, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az I. Göcseji kézműves napot a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon, amelyen mesterség-bemutatókkal, kézműves vásárral, termékkóstolókkal és kulturális programokkal várták az érdeklődőket.

Nyári kézműves táborokba is várják a gyerekeket a Göcseji Tudásközpontban

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a Göcseji Tudásközpont közel 700 millió forintos beruházásban azzal a szándékkal épült meg, hogy egy helyen biztosítson és árusítási lehetőséget a kézműveseknek és a helyi termékek előállítóinak. Mint mondta, az I. Göcseji kézműves nap egy hagyományindító kezdeményezés, amely évről évre találkozási pont lesz azok számára, akik érdeklődnek a kézművesség, a kézműves termékek iránt, legyen az élelmiszer, vagy bármely, népi kultúrához kapcsolódó tárgyi emlék illetve alkotás.

Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke azt emelte ki, ahogy a megyei önkormányzat korábbi foglalkoztatási paktumában, úgy az elkövetkezőkben is külön figyelmet kapnak a helyi termelők és kézművesek. A cél az, hogy segítsék termékeik piacra jutását.

Tolvaj Márta, a Göcseji Tudásközpont ötletgazdája a nap eseményeiről elmondta, a rendezvényre a hévízi és a szécsiszigeti vásár kézműveseit és termelőit is meghívták. A műhelyek nyitva állnak a látogatók előtt, ahol ki is próbálhatják a kézműves mesterségeket. A régi mesterek, valamint a jelen kor kézműveseinek munkáiból pedig kiállítás is várja az érdeklődőket.

Az első kézműves napon számos kézműves foglalkozás várta a gyerekeket. A helyi iskolákból érkező diákok kavicsot festhettek, gyakorolhatták a hímzést, és ruhaanyagokból többek között epret készíthettek Takács Zoltánné Éva foltvarróval (képünkön). Elmondta, a mai nap egyben táborcsalogató is, hiszen kézműves valamint foltvarró napközis tábort tart a nyáron a Göcseji Tudásközpontban. Június 27-e és július 1-je között lesz a foltvarró tábor, amelyre elsősorban lányokat, felső tagozatosokat vár, a július 25-től 29-ig zajló kézműves táborba pedig alsó tagozatos gyerekeket. A foltvarrás, a kézi varrás és a varrógép használatának alapjait ismerhetik meg a diákok. Készíteni fognak többek között párnákat, nesze-szereket, táskákat. A kézműves táborban egyebek mellett mandala-, cserépfigura- és kavicsfestéssel tölthetik idejüket. A gyerekek a tudásközpontban működő kézműves műhelyekbe is ellátogathatnak és megismerhetik többek között a fazekasok, szövők, nemezelők tevékenységét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK