2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A tavasz és a nyár népdalai

2021. május 17. hétfő, 09:44
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Elkészült Laposa Julcsi legújabb dalos kifestőkönyve. A népzenész, zenepedagógus ezúttal a tavaszi-nyári időszak népdalkincsét foglalta össze egy gyerekeknek szóló foglalkoztató füzetben. A város támogatásával elkészült kötetet a polgármesteri hivatalban mutatták be.

 Megjelent a legújabb dalos foglalkoztatófüzet

A Népi hang-színek kiadványsorozat legújabb elemével az évkör tulajdonképpen bezárult, hiszen a többi évszakot már feldolgozta a fiatal zenei mediátor (2018 Tél; 2019 Ősz). A kötetet és Laposa Julcsi munkásságát méltató Balaicz Zoltán polgármester elmondta: örömteli, hogy a pandémiás helyzet ellenére végül elkészülhetett és bemutatásra is kerülhet az új kiadvány. A szerzőnek pedig köszönet jár azért, hogy a járvány alatt a népzenei nevelést az online térbe költöztette, sok szép pillanatot okozva ezzel az érdeklődő családok számára.

Laposa Julcsi a Nép hang-színek tavaszi-nyári kötetével kapcsolatban elárulta: olyan dalokat próbált összegyűjteni, melyek eddig nem kaptak nagy népszerűséget. Körülbelül háromszázezerre tehető a hazai népdalok száma, ami hatalmas mennyiség és hatalmas kincs is. Ebből szerette volna „kimeríteni” azokat, amik kevéssé ismertek és esetleg Zala megyéhez is kötődnek. A zalai népdalok egyik legjelesebb gyűjtője id. Horváth Károly népzenész, népzenekutató volt, az ő munkásságából is került néhány népdal a kiadványba.

A népdalok elsősorban a tavaszi és nyári évszakhoz kötődő ünnepekre és népszokásokra, valamint a hagyományos paraszti munkákra koncentrálnak, így többek között a zöldágjárás, a húsvét, a pünkösd, a szentivánéj és az aratás is fókuszba kerül. Zeneileg, sőt képileg is, hiszen a kották és dalszövegek mellett – Füle Viktóriának köszönhetően – grafikák illusztrálják a füzetet, melyeket ki is színezhetnek a gyerekek. Ezenkívül egy memóriajátékot és egy cédét is rejt a kötet. Utóbbin a híres Kaláka együttes szólaltatja meg a dalokat, de a Liszt Ferenc- és a Pacsai Általános Iskola diákjai is közreműködnek. A dalos foglalkoztatófüzet ezer példányban jelent meg és a város összes óvodájába eljut, de könyvesboltokban is kapható.

A kötetbemutatón Laposa Julcsi elő is adott néhány népdalt: például a „Két szál pünkösdrózsa” kálócfai változatát. Ezt a variációt id. Horváth Károly gyűjtötte a településen 1978-ban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK