2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„Betlehemnek szép határán…”

2017. december 01. péntek, 07:16
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Marcali Múzeum és a Balatoni Múzeum közös, február 25-éig látogatható időszaki kiállítása a marcali és a Keszthely környéki karácsonyi népszokásokat eleveníti fel a két múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyi emlékeivel, régi fényképfelvételeivel, berendezett enteriőrökkel, valamint az utóbbi évtizedekben készült filmfelvételekkel.

Főszerepet ezúttal a környékre oly jellemző bábtáncoltató betlehemek kaptak és azok művészi igényességgel kivitelezett másolatai, melyek alapos rétegkutatások után készültek. A múzeumi tárgyak mellett kortárs szakrális tárgyakat is bemutatnak, melyeket a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház (KeNépA) kézművesei alkottak. A kiállítás kurátora Vidák Tünde, a Marcali Múzeum etnográfusa volt, a Balatoni Múzeumban a tárlatot Gyanó Szilvia rendezte.

Gyulassyné Nagy Henriett pedagógus irányítja a helyi Csány-Szendrey Alapfokú Művészeti Iskolában működő Dalos Kedvűek Klubját. A nyitóünnepségen a „Ritti néni” által irányított énekkar és csengettyűsök bemutatkozása után Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója mondott köszöntőt, aki a múzeumok kooperációjáról és a múzeumok feladatáról is elmélkedett.

Köszöntőjében: a KeNépA népművészeinek munkáit Gyanó Szilvia etnográfus, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója mutatta be. Elmondta: a Zala-megyei és különösen a keszthelyi népművészek, népi iparművészek, mesteremberek országosan ismertek és elismertek. Ők az együtt dolgozás örömét, a közös munka sikerét is megmutatják a karácsony témakörét feldolgozó szakrális tárgyaikkal. A fafaragó szakkör, a csipke stúdió, a babavarró klub, a szövés és népi kismesterségek szakköre, a hímző szakkör, a kéregedény-készítő szakkör tagjain kívül mintegy harminc alkotó hozta el az ünnephez kötődő szép tárgyát.

A kiállítást Vidák Tünde, a Marcali Múzeum etnográfusa nyitotta meg, névnapján köszöntve a keszthelyi intézmény nyugalmazott néprajzkutatóját: Petánovics Katalint. Az igazgató kiemelte: „- Büszkék vagyunk azokra a tárgyi és szellemi értékekre, amit a tárlat megjelenít és közvetít. A kiállítás a karácsonyi ünnepkör Somogy és Zala-megyében is jellemző egykori néphagyományait idézi fel. A lucázás, a betlehemezés, a regölés, az aprószentekelés és a Három-király járás szokásának kellékei, archív fotói is lélekemelően megelevenednek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK