2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dombérozó hetedszer, aratónapok harmincnegyedszer

2023. június 23. péntek, 14:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
Népzene, néptánc, népi építészet, képzőművészet, koncert, gasztronómia – ez a VII. Göcseji Dombérozó programkínálata, amely július 7-e és 16-a között várja az érdeklődőket a zalai tájegység 33 településének nyitott portáin. A rendezvénysorozatról a Göcseji Falumúzeumban tartottak sajtótájékoztatót.

Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese, Kardos T. Ádám szervező,
Kovács Dezső,
Magai Ágota, Vigh László, Szalay Cecília és Németh József

A Göcseji Dombérozó hetedik alkalmára új arculatot kapott, új lógója a göcseji festett ház oromzatát idézi. A lényeg azonban változatlan, hiszen a rendezvénysorozat a göcseji tájegység örökbecsű értékeinek bemutatása, fejlesztése céljával jött létre. A látogatók idén is tíz napon át, járhatják be faluról falura Göcsej szebbnél szebb pontjait, ahova a dombérozó nélkül nem biztos, hogy eljuthatnának, hangsúlyozta Magai Ágota, a Göcseji Dombérozó főszervezője és ötletgazdája. Mint fogalmazott, a rendezvénysorozat a göcseji falvak hagyományainak felidézésével azt mutatja meg, hogy a szülőföldbe magabiztosan lehet kapaszkodni, a bizonytalanságok közepette is. Egyúttal az együttműködésről, az összetartozásról és a felelősségről szól a „vidék jövője és a jövő vidéke” érdekében. Magai Ágota beszélt arról is, hogy az Őrséggel tervezik az együttműködést, Őrség–Göcsej átjáró néven, hogy a szerek és a szegek együtt is bemutatkozhassanak, akár országos hírnévre szert téve.

Legnagyobb érték az ember, az őt körülvevő természet és épített környezet, vélekedett Vigh László, a térség országgyűlési képviselője. Kiemelte, ez a Göcsejben sincs másképp. A rendezvénysorozattal a tájegységre jellemzően kívánják bemutatni mindezt, amely a beazonosítást is segíti a látogatók számára. A Göcseji Dombérozó értéke megnyilvánul abban is, hogy felhívja a figyelmet az egyre fejlődő falvakra, gratulált a szervezőknek.

A VII. Göcseji Dombérozót július 8-án, szombaton, reggel 8 órakor a 7 év – 7 érv – 7 tárgy című kiállítással nyitják meg a Gönczi Ferenc Művelődési Otthonban, Nován. Ezt követően a Göcseji Aratónapokat is megnyitják, amit idén 34. alkalommal rendez meg a település önkormányzata.

Németh József, Nova polgármestere felidézte, hogy a 2019-ben megválasztott új képviselő-testület irányt váltott. A vursli világát kivették az aratónapokból, hogy megadják a tiszteletet a kétkezi munkának. Mint mondta, büszkeséggel tölti el őket, hogy jövőre a 35 éves jubileumát tarthatják meg a Göcseji Aratónapoknak, amelyre már most készülnek.

A kézi kaszás aratóversenyen túl az esemény az évfordulók jegyében zajlik Nován, tette hozzá Szalay Cecília önkormányzati képviselő. A programokban megemlékeznek a Himnusz születésének 200. évfordulójáról, Petőfi Sándor születésének bicentenáriumáról, az 50 éves Kerka Táncegyüttesről, amely mások mellett fellép a műsorban. Felidézik a 90 éve született Rockenbauer Pál emlékét azáltal, hogy az aratóbandák a Zengővárkonyi Néptáncegyüttes és Rézfúvós Zenekar kíséretében vonulnak ki a búzatáblához. A híres természetfilmes és világutazó a baranyai község temetőjében nyugszik. Auróra FolkGlamur divatbemutató, Mesés Hetés – Szíves Göcsej címmel pódiumbeszélgetés is szerepel a nap programjai között, ami este a Palya Bea Trió valamint a Kanizsa Csillagai koncertjével zárul.

A Göcseji Dombérozó fővédnöke a zalaegerszegi székhelyű Naste-Bau Kft. Kovács Dezső ügyvezető a támogatás indítékáról elmondta, családi vállalkozásuk számára fontos az értékteremtés, amely a dombérozóban és az aratónapokban is megjelenik. Zalaszentgyörgy polgármestereként pedig azt tette hozzá, hogy a göcseji lakodalmi szokások közül ezúttal menyasszonytáncot állítják fókuszba július 15-én a tájház udvarán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK