2022.05.19., csütörtök - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fazekas fazekasok és szőttesek

2016. október 28. péntek, 11:23
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az ország keleti részéről, Heves megyéből és Nádudvarról érkezett az a kiállítás, mely a palóc szőtteseket és jellegzetes népi viseletet, valamint egy 300 éves múltú fazekas család korongján készült remekműveket mutat be.

 A szőttes -és fazekas mesterség remekeit köszönthette a megnyitón Velkey Péter, az önkormányzat humánigazgatási osztályának vezetője. Jó házigazda módján pedig Báder Miklósné, a kiállító Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke vállalta a részletes bemutatást. Először egyesületük munkásságát vázolta fel az 1951-es kezdettől. Elmondta, tagjaik között a palóc szőttes-készítés legnagyobb művelői vannak. A szőtt kelmék mellett hímzések és viseletkészítés szerepel felvállalt feladataik között. S ahogy ez a mesterség anyáról leányra szállt egykor, úgy száll még ma is apáról fiúra a fazekas tudás mesteri szinten a nádudvari Fazekas-család esetében.

A szakmájuk okán 300 éve írásban is jegyzett família három tagja tárja az érdeklődők elé a génjeikben hordozott tudást, melyet egyéni stílussal látnak el. Gazdag örökségükben a formák, a díszítmények mellett hagyományos eszközök, így a lábbal hajtott korong, a fatüzelésű kemence, a 2-3 évig érlelt agyag, vagy az egyes technikákhoz használt sóderból kiválasztott kavics mind megvan. A többségében fekete cserepek ma már Fazekas-védjeggyel is bírnak. A kiállító Fazekas Lajos -és Ferenc a népművészet mesterei, míg a család legifjabb tagja Fazekas István népi iparművész is már 20 éve folytatja az apai örökséget, hangozott el többek között.

A tárlat a Keresztury VMK-ban látható november 19-ig.

 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK