2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gébárti Fazekas és Folklór Fesztivál

2022. augusztus 30. kedd, 21:12
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: pP
A Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében fazekas és folklór fesztiválnak adott otthont a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház.

A két napos rendezvény részeként konferenciát szerveztek a fazekas képzés témakörben. Ehhez kapcsolódóan egy hétig tartó kiállítás nyílt a Nádudvari Kézműves Szakgimnázium és a Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium fazekas tanulóinak munkáiból. Valamint egésznapos rendezvényre várták a nagyközönséget a ház udvarára, ahol a fazekas kultúra bemutatása mellett a folklóron volt a hangsúly. 

- 13 évig a falumúzeum volt a helyszíne a fazekas fesztiválnak, majd 3 évig a tó melletti park. Most idehoztuk az alkotóház udvarára, itt szeretnénk meggyökereztetni ezt a programot, melynek hangulatához a jellegzetes gébárti atmoszféra is hozzájárul – mondta Skrabut Éva, a szervező egyesület elnöke. 

A fesztivált megelőzően zártak egy tábort, ahol a fazekasok továbbképzése volt a cél. Csuti Tibor, a népművészet ifjú mestere, népi iparművész vezette ezt a programot.

- Vegyes tudásúak voltak a résztvevők, ehhez kellett igazítani a tematikát. De leginkább a redukciós égetéssel foglalkoztunk, a máz készítéssel, melyben főként a saját kísérleteim alapján született tapasztalataimat próbáltam átadni – mondta Csuti Tibor. – A fesztiválon pedig Farkas Gábor (Békéscsaba) fazekas társammal együtt a népi főzőedények használatát mutattuk be sok hasznos információval, amitől ezek az edények jól használhatók és időtállóak lesznek. Úgy látjuk a szakmai iránt van érdeklődés, ezt jelzik vissza a szakköri foglalkozások. Azonban, aki komolyan elköteleződne a fazekasság mellett azok száma már kevesebb. Én már több mint húsz éve foglalkozom vele és nem lehet megunni. Mindig lehet valami újdonságot tanulni és ezzel megújulni.

A fesztivál nem korlátozódott kizárólag a kerámiákra, hiszen a népi ruha és cipőszalon is az érdeklődők rendelkezésére állt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK