2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Húsvéti kézműves programokkal nyitott a gébárti alkotóház

2023. április 04. kedd, 14:46
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház április első hétvégéjétől újra fogadja a látogatókat. Az első rendezvény szombaton a Zala Megyei Népművészeti Egyesület komplex programja volt, mellyel megnyitották a Panoráma Teraszt.

Panoráma Terasz és tojásfestés

Többek között hallható volt Téczely Krisztián gyöngyösnecc készítő előadása zalakomári viseleti darabokról, illetve népzenei koncert és néptánc csoportok bemutatója színesítette a tavaszi napot. Vasárnap pedig az alkotóházba húsvéti kézműves foglalkozásokra és mesterségbemutatóra várták az érdeklődőket.

- A nyitó rendezvényünk egybeesik az Országos Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák hetével, melyet immár 10. éve rendeznek meg. A téma pedig húsvét előtt egy héttel adott volt – mondta Prokné Tirner Gyöngyi, a ház vezetője. – A gyerekeknek tojás írókázásra, nyuszi kalács és nemezelt tojástartó készítésre volt módjuk. Illetve a fazekas műhelyben még agyag hímes tojásokat is alkothattak Csuti Tibor vezetésével. Simon Katalin tojásíró, Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere mesterségbemutatót tartott hímestojás díszítésből, a kiállított alkotásai pedig egész áprilisban láthatók lesznek a vitrin tárlatban. Szintén kiállították a csipkézéssel készült könyvjelzőiket a házban működős Zalai Csipkeműhely tagjai – mondta Tirner Gyöngyi, miközben örömmel summázta, hogy a jelenléti ívek tanulsága szerint is sok látogatót vonzott az idei első program.

- A közeljövő tervei?

- Április végén lesz egy kiállítással egybekötött konferencia, a Nyugat-Dunántúlon 30-60 éve működő szakkörök részvételével. Sajnos nem sok ilyen van, mivel kiöregedtek azok a mesterek, akik vezethetnék ezeket a szakköröket. Májusban a hagyományos Családi Pünkösdünk ismét összekapcsolódik a Prósza Fesztivállal. Júniustól pedig indulnak az egy hetes táborok, a kovácsoknak, a nemezelőknek, a kosárfonóknak és a gyerekeknek. – az intézményegység vezetője még hozzátette, örülnek az újranyitásnak, sajnos azonban még az idei pályázati lehetőségekkel nincsenek tisztában, pedig programjaik pályázati támogatással valósulhatnak meg, többségében ingyenesen az érdeklődők számára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK