2021.06.22., kedd - PaulinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jubileumi Gyéres koncert

2017. október 31. kedd, 19:27
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Első alkalommal tartott jubileumi koncertet a zalaegerszegi Gyéres Műhely. A fiatalok alkotta népzenei együttes immár 15 éve örökíti át és élteti a népdalkincset.

Tagadhatatlanul korán kezdték, hiszen a tagok életkorához képest nagyon régi a zenekar. Anno 2002-ben zeneiskolai népzenész tanulókként álltak össze csapattá egy Helikon ünnepségre. Azóta a zenekar átalakult, de mindannyian a nevezett intézményben tanulták az alapokat Horváth Attila népzenetanártól, aki szintén fellépett a mostani, a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben megrendezett koncerten.

A műsor, „Lelkünk húrjai” címmel Kárpát – medencei válogatást szólaltatott meg, egyfajta zenés érzelmi kalandozást. Így a szerelmes bódulattól az incselkedésen át a megcsalás fájdalmáig, a betyárok búskomorságától a magány kifejezéséig, majd a mulatozás önfeledtségével zárva lassú és friss csárdások sokaságán át, hiszen tudjuk, sírva vígad a magyar. A sort a szülőföld szeretete nyitotta, zalai dallamokkal.

A dalok kiegészültek a témába vágó anekdotákkal, tréfákkal, Ferincz Adrienn tolmácsolásában, aki a hegedűszó és ének mellett a háziasszonyságot is vállalta. A zenekar többi tagja: Henczi Dávid, Babos Attila és Simon Norbert kiegészült a meghívott vendégekkel: Horváth Attila, Kulcsár Petra, Korbuly Tamás, Kovács Péter, Lendvai András és Gubinecz Ákos.

Jó aránnyal váltogatták a zenét és a prózát, még egy kis néptánc bemutató is belefért az egy órás koncertbe melynek elején Balaicz Zoltán polgármester és Böjte Sándor képviselő mondott köszöntőt, illetve a polgármester elismerő oklevelet adott át a jubiláló csapatnak.

A koncert után Botfára várták táncházba a közönséget. S remélhetőleg a hangversenytermi előadásoknak is hagyománya lesz majd, ahogy a zenekar által létrehozott, nagysikerű Folk kocsmáknak már 6 éve van.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK