2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Makovecz-kápolna Gébárton?

2016. november 15. kedd, 12:58
Szerző: -pet-
Makovecz-kápolna épülhet a Gébárti-tó partján. A 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas építész néhány évvel halála előtt tervezett Boldogasszony kápolnát a zalaegerszegi tó partjára, ám annak felépítése nem történt meg.

 Egy kormányzati projektnek, és a civilek támogatásának köszönhetően most van remény arra, hogy megépüljön a Makovecz Imre által megálmodott kápolna – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester, az országos Héttorony Fesztivál zalaegerszegi állomásán. Az építész szellemi örökségének emléket állító programsorozatnak – melyben tizenegy magyarországi és néhány határon túli település vesz részt – a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem adott otthont. A város most először csatlakozott a már ötödik alkalommal szerveződött eseményhez.

A Boldogasszony kápolna látványterve

Gyűjtés indult a „Boldogasszony” javára

A polgármester elmondta: a Magyar Művészeti Akadémia közbenjárásával a kormány egy átfogó programot hirdetett, melynek keretében Makovcz-emlékeket újítanak fel. Ugyanakkor van lehetőség arra is, hogy a hátramaradt tervek alapján, a be nem fejezett munkái közül is megvalósuljon néhány. Ilyen lehet a Gébárti-tó partjára megálmodott Boldogasszony kápolna is. A cél érdekében a fővárosban nemrégiben lezajlott Egerszegi Kapocs rendezvényen gyűjtés is indult; az első körben 4 millió forint adomány jött össze, ehhez remélnek még kormányzati támogatást.

Balaicz Zoltán hozzátette: a Gébárti-tó partján nemcsak kápolna épül majd, hanem egy átfogó fejlesztésre is sor kerül. 230 millió forintos összegből szeretnék megújítani a Kézművesek Házát, a tavat pedig további 400 millió forintból körbejárhatóvá tennék, és sportoláshoz, kikapcsolódáshoz szükséges elemekkel gazdagítanák. A projekt várhatóan 2020-ig lezajlik.

Balaicz Zoltán és Fülöp Tibor a fesztiválon

A zsinagógában rendezett Héttorony Fesztiválon filmvetítésre, koncertekre és kiállításra is sor került. Ez utóbbi keretében meg lehetett tekinteni a Boldogasszony kápolna terveit, és más Makovecz-grafikákat is. Fülöp Tibor építész, a fesztivál egyik szervezője elmondta: 2009-ben volt már a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben egy nagyszabású Makovecz-tárlat. Az építészt ekkor keresték meg civilek a kápolna gondolatával, amit aztán meg is tervezett; három kontúrból kialakítva a szakrális épületet.

A zsinagógában most bemutatott grafikák és tervek a fesztivál után a Keresztury VMK aulájába költöztek; a tárlat november végéig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK