2021.01.20., szerda - Fábián, SebestyénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem elég hosszú a nyár a kézművesek házában

2017. július 09. vasárnap, 10:03
Szerző: b.k.; Fotó: B.K.
Felsorolni is hosszú azokat a programokat, képzéseket, terveket, melyek a Gébárti Kézművesek Házában dolgozókat tartják lázban a nyáron és a közel jövőben. Prokné Tirner Gyöngyi, a ház vezetője elmondta, nem elég hosszú a nyár, hacsak a táborokat veszik is figyelembe, ezért előfordul, hogy párhuzamosan futnak a programok.

A napokban két szaktábor kap helyet a hűsítő tó partján. Így a szálasanyag feldolgozók és a hangszerkészítők bővíthetik ismereteiket. (Egyébként a táborokba nemcsak haladók jelentkezhetnek, hanem kezdők is, bár ez kevésbé van a köztudatban.) Június végén pedig kétszer 60 órás fafaragó továbbképzés kezdődött, akkreditációs céllal, mely végül szakkörvezető képesítést ad majd a résztvevőknek. A teljesség igénye nélkül szemezgetve a programokból, július végén a 26. GébArt Művésztelep várja a festőket. Augusztusban a Hagyományok Háza szervezi a „Képzők képzője” tábort, ahol idén a bábkészítés lesz a téma, különböző alapanyagokból. A sort a sírfa faragó tábor zárja majd. Ez utóbbi már negyedik alkalommal várja a résztvevőket, akik lassan feldolgozzák egész Magyarország jellegzetes motívumait e témakörben. Az itt készült alkotásokból huszonötöt a budapesti Mesterségek Ünnepén is bemutatnak majd. Nagy terv egy országosan egyedi látványosság létrehozása jövőre, az úgynevezett Kárpát-medencei Sírjel-kert. Ehhez már csupán az önkormányzat támogató hozzáállására lenne szükség, a ház melletti terület rendelkezésre bocsátásával, rendezésével.

Munkában a fafaragók

Szintén a nagyobb volumenű eseményekhez tartozik a ház 35. születésnapja, melyet szeptember elején ünnepelnek majd. Valamint az a közelmúltban elnyert határon átnyúló pályázat, mely a horvát-magyar kapcsolatokat erősíti. Június elsején indult ennek nyomán a projekt, mely rengeteg közös programra ad lehetőséget a következő 20 hónap során, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetésével. Többek között turisztikai útvonal épül ki, mely a természetes anyagokkal dolgozó magyar és horvát népművészeket köti össze. Ennek keretében a Gébárti Kézművesek Háza információs pontként is szerepet kap, a lenti Tourinform irodával együtt. A projektnek köszönhetően gazdagodni fog a hagyományos horvát-magyar pünkösd kínálata, érdekes táborok kapnak helyet, így a muravidéken egyedi 3 sípos dudásoké. A zenei hagyomány felélesztése mellett kettő CD-t is kiadnak a témában. Lehetőség lesz még hátrányos helyzetűek 60 órás ingyenes képzésére, valamint a szakembereknek horvát-magyar nyelvi képzésre.

Szintén jelentős változásokat, kínálatbővítést jelent a Hagyományok Házával a közelmúltban kötött megállapodás, mely évi 8 millió forinttal támogatja a helyi programokat, képzéseket, konferenciákat, mesterségbemutatókat, szakköröket, játszóházakat, vándorkiállításokat. Ez utóbbira példa jelenleg az értéktár kiállítás, mely éppen Letenyén várja a közönséget, illetve a születésnap kapcsán is terveznek majd nagyobb szabású vándorkiállítást Zalaegerszeg-Nagykanizsa-Keszthely útvonalon.

A születésnapra remélik meglepetéssel is tudnak szolgálni. Régi álom a kézműves ház bővítése, melynek pályázati elbírálása a nyár folyamán történik meg, tette hozzá Prokné Tirner Gyöngyi.

S az idén nagy sikert aratott a Fazekas Fesztivál, mely új helyszínként Gébártra került. A résztvevők pozitív visszajelzései alapján ezt jövőre is idetervezik, s már folyik is ennek az előkészítése.

Addig is azonban egy kis hűsítő, ingyenes nyár esti zenés programot is kínálnak. Az első alkalommal meghirdetett hangszerkészítő tábor zenészei július 13-án este 18 órától várják a közönséget a vízpartra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK