2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Népművészet és reformáció

2017. június 12. hétfő, 19:50
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Regionális népművészeti kiállításnak ad otthont egy hónapon át a zalaegerszegi református templom Kálvin terme. A tárlat témája az 500 éves reformáció öröksége, mely a kézműves alkotásokban köszön vissza.

A munkák országos pályázati felhívásra reagálva születtek, s nívósságuk bizonyítéka, hogy nagy többségük továbbjutott a budapesti, országos bemutatóra. A pályázat kiírója a Reformációs Emlékbizottság és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Ezen szervezetek képviselői, dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos, illetve Prokné Tirner Gyöngyi alelnök köszöntötték az alkotókat és számoltak be az előzményekről. Ezek között országosan is kiemelkedő módon történt elméleti és gyakorlati felkészítés a témában. Ebben közreműködött P. Szalay Emőke etnográfus, akinek most a kiállítás megnyitása volt a tisztje.

Népművészeti kiállítás a reformáció öröksége kapcsán

A tárlat rendezést a Zala Megyei Népművészeti Egyesület vállalta fel. Skrabut Éva elnök adta át ezért az elismerő okleveleket a szép számban részt vevő alkotóknak Győr –Moson-Sopron-, Vas- és Zala megyéből, valamint a Muravidékről. De a népművészek is ajándékkal készültek. Így Úrasztal terítőt, oltárterítőket, bibliatartót, énekeskönyv borítókat, illetve a reformációt megismertető társasjátékot ajánlottak fel a megye több református, illetve evangélikus gyülekezetének. Ez utóbbival vált teljessé a pályázat. Ugyanis a jubileumi megemlékezés mellett az emlék – és kegytárgyak megújítása is a célok között szerepelt.

Az alkotások között sok csodálni való van. Akár hímzésről, fazekas, fafaragó munkákról legyen szó, de láthatók viseletek, szimbólummal ellátott hímes tojások, mézeskalácsok. A tárgyak egyharmad részben evangélikus liturgikus tárgyakat mutatnak be.

A tárlaton köszöntőt és köszönetet mondott Hodánics Péter református és Zsugyel Kornél evangélikus l

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK