2021.10.25., hétfő - Blanka, BiankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Táncházzenészek találkoztak

2021. szeptember 07. kedd, 20:04
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Táncházzenészek adtak randevút egymásnak és a népi kultúra kedvelőinek szeptember első hétvégéjén a Göcseji Falumúzeumban. A mai Magyarország területéről és a határon túlról érkezett 13 zenekar a skanzen négy portáján húzta a talpalávalót.

 Nemzetközi folklór rendezvény a skanzenben

A stílusos környezetben felhangzó népzene és az udvarokon táncoló párok, a szép nyári napot idéző időjárás egy békebeli korba repítette vissza a résztvevőket és érdeklődőket. - Hetedik alkalommal rendezzük meg a találkozót. Az első négy évben Szentendrén voltunk, majd egy pályázatnak köszönhetően minden évben más vidéki helyszínre települt ki egy-egy hétvégére a program. Ópusztaszer és Nyíregyháza után már tavaly jöttünk volna Zalaegerszegre, de a körülmények miatt halasztani kellett a találkozót az idénre – mondta Mohácsy Albert, a rendezvény szakmai vezetője. – Több generáció van most együtt, az idősebbek mellett a lelkes fiatalok, a Kárpát-medence különböző pontjairól, sokféle hangszerrel.

A rendezvény második napján nem nyilvános, szakmai programot is tartunk, ahol egymás tevékenységének megismerése, a táncosok és zenészek közötti együttműködés elősegítése a cél.

- Mennyire megy jól manapság a táncházak szekere?

- Jövőre lesz 50 éves a táncházmozgalom, 1972. májusában volt az első ilyen – erdélyi, falusi minta alapján rendezett – összejövetel Budapesten. Úgy gondolom, napjainkban is van rá érdeklődés, igény, a műfaj ismét felszálló ágban van, és a pályázatoknak köszönhetően szerencsére anyagi támogatása is biztosított. 

- Mennyire elégedettek a zalaegerszegi helyszínnel?

- Nagyon szép hely, éppen megfelelő a mérete is, jó a hangulata, talán a nyíregyházihoz lehetne hasonlítani. A célunk, hogy minden évben más skanzenbe vigyük el a rendezvényt, ezért országszerte sok helyszínt megnéztünk már, és ez alapján is csak jó véleményt mondhatok a Göcseji Falumúzeumról. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK