2020.09.29., kedd - MihályZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Galamboki Szent György Vessző Napja

2018. április 24. kedd, 17:10
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A szőlőhegyekkel, lankás dombokkal ölelt Galambok ligetes erdői között található Dél-Zala egyik legszebb horgásztava. A lankákon évszázadok óta szőlő- és gyümölcstermesztés folyik. A Zalakaros melletti településünkön egyre többen foglalkoznak szállásadással, vendégfogadással.

– Megbecsültek nálunk a helyi termelők, a borász, a méhész, a tökmagolaj-előállító. A település, a Varga Attiláné nyugalmazott művészpedagógus által irányított helyi hagyományőrző közhasznú alapítvány (GaHaKA) révén máig hűen őrzi hagyományait, sajátos népviseletét, népszokásait, népdalkincsét. Számunkra ez a fő kincs – mesélte Bertók Ferenc polgármester, aki a falufejlesztés eredményeiről is szólt.

– Tavaly befejeztük az óvodánk teljes rekonstrukcióját, felújítottuk a Kossuth utca több járdaszakaszát, a Csányi és a Nefelejcs teljes útburkolatát. Egy zártkerti revitalizációs pályázati programhoz kapcsolódva egy éve adtuk át a kerítéssel körbevett, közmunkások által gondozott, félezer gyümölcsfát magában foglaló önkormányzati kertet. Saját, gyermek- és szociális étkeztetést bonyolító konyhával rendelkezünk. A szolgáltató központunk koordinálja a kéthektáros zöldséges-, illetve ugyanekkora gyümölcsös kertünkkel kapcsolatos értékesítési és egyéb teendőket. Az itt termett egészséges növények egy részét a konyhánkon dolgozzuk föl, a többit helyben értékesítjük.

Egy tavaly vásárolt régi, pincés épületben: zöldségtárolót, raktárt, és előkészítő helyiségeket alakítunk ki. A hűtőkapacitással rendelkező korábbi húsboltot is modernizáljuk. Egy nyertes pályázatból létrehozunk egy 600 négyzetméteres, kiszolgáló helyiségekkel, fedett pavilonokkal rendelkező piacteret a helyi és környékbeli őstermelők, vásárlók kulturált kiszolgálására. Szeretnénk elindítani egy gyógynövény termesztő- és feldolgozó mintaprogramot is. A GaHaKA és a polgárőrség által szervezett legutóbbi borversenyre már 167 borminta érkezett és tíz helyi termelő kapott arany minősítést ízletes nedűjére.

Varga Attiláné, Marika, a Zalakaroson hon- és népismeretet oktató tanárnő a férjével és Tar Lászlónéval több mint egy évtizede indította a helyi néprajzi kincsek felkutatását, a néhai Gyöngyös Bokréta énekkar felélesztését, a tartalmas, élő és helyi programok, borversenyek szervezését. Most jubileumához érkezett a példaértékű, a szőlő és bortermelés felfuttatását szolgáló X. Galam-boki Szent György Vessző Napja rendezvény. A zöld veltelini, a zweigelt, az irsai olivér, a medina, a favorit, a göcseji zamatos, és a rizlingszilváni szőlővesszők hintón érkeztek a hegyhátakról a plébánia udvarára.

A vesszőket egy ökomenikus ünnepi templomi mise keretében Fodor Balázs diakónus szentelte meg, majd Hella Ferenc református lelkész kérte Isten áldását a hívekre. A vesszők fogadása után a kicsinyek népdalos-néptáncos szereplése hozott örömperceket. Szerepelt a Galamboki Galambocskák kisénekkar, az óvodások és a Zalakarosi Rügyecske tánccsoport. A szőlőtermelők az önkormányzat ebédlőjébe a finom ebéd mellé, elhozták kóstolásra a nemrég tartott hegyközségi borverseny aranyérmes borait. A családi rendezvényen fellépett: a Nagyrécsei Nótakedvelők Klubja, az Eszteregnyei őszirózsa Dalkör, a zalakomári Péczeli Attila Népzenei Csoport és a Galamboki Hagyományőrző Énekkar.
Nemes Norbert

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK