2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalai csipkék tárlata

2022. november 15. kedd, 20:34
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Zalai Csipke Műhely mutatkozik be december 23-ig tartó kiállítással a József Attila Városi Tagkönyvtárban. A leheletfinom kézimunkák megdöbbentő aprólékossággal készülnek, sok idő alatt, türelemre tanítva az alkotót és lelkileg emelve a szemlélőt.

Egyik szebb, mint a másik

A megnyitón először Gyenese Ferencné kapott szót, aki 8 éve vezeti a műhelyt. Rózsika elmondta, ő maga is nyugdíjas kora után fogott neki ennek a mesterségnek, sokat tanulva elődjétől Fülöpné Sipos Ildikótól. Magát a műhelyt Takács Zsuzsánna alapította, több mint 20 évvel ezelőtt és az alapító tagok közül hárman még ma is aktív alkotók. A szakkör működését folyamatosan támogatja a Keresztury VMK, a gébárti kézművesek háza, és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. Jelenlegi székhelyük a Göcsej Tudásközpontban található, ahol csütörtök délutánonként lehet csatlakozni a tagsághoz. A csipkézés nagy koncentrációt igényel, a kézügyesség fejlesztés mellett jól karbantartja a mentális képességeket is, tette hozzá a szakkörvezető. 

- Az évek alatt sok társunkat elvesztettük és mi sem leszünk fiatalabbak, ezért egyre fontosabbá válik, hogy a tudást átadjuk, átörökítsük a fiatalabb generációnak. Ezért is külön öröm, hogy van egy nagyon fiatal tagunk, Németh Abigél, akinek a mostani kiállításon is vannak már munkái. 

A tárlaton sokféle technikával készült, több tájegységre jellemző alkotások láthatók, tükrözve a műhely színes munkáját, a sok „tanulmányi úton” eltanult mintákat, munkameneteket. De a fő profiljuk a vertcsipke.

A megnyitón köszöntőt mondott még Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója. A csipkekészítést finom, intim műfajként jellemezte. Felidézte gyermekkori emlékeit, melyek ez egyik jeles csipkekészítő vidékhez, Balatonendrédhez kötődnek. Illetve tágabb kitekintést is nyújtott a csipkekultúra európai történetére, mely a középkorban indul útjára és időnként aranyban mért értéke volt az ilyen fajta díszítéseknek. 

- El vagyok bűvölve ezektől a szépségektől. Álljunk meg előttük, fedezzük fel a bennük rejlő értékeket. Öröm a könyvtárnak, hogy bemutathatja mindezt az érdeklődőknek, az évi hagyományos kiállítás keretében. Az alkotások elkészítéséhez idő, kedv, ihlet és lélek kell. Változatosak a munkák, nincs bennük két egyforma. Egyik szebb, mint a másik, ahogy mondani szoktuk. 

A megnyitón énekkel közreműködött Tóth Csenge. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK