2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A börtön mentett meg

2018. június 25. hétfő, 20:08
Szerző: Bánfi Katalin; Fotó: B.K.
Egyre másra hívják közönségtalálkozókra, újrakezdés beszámolóra Ambrus Attilát, közismeret nevén a „Viszkis rablót”, akiről 8 könyv és fél éve egy sikeres film is készült. Megosztó személyiségére sokan kíváncsiak, van mit mesélnie pro és kontra. 30 rendbeli rablás, közel 200 millió forint eltulajdonítása köthető a nevéhez. Számára is lélektani rejtély a „rajongótábora”. Mindezekről a közelmúltban Zalaegerszegen is beszélt.

- November óta látható a mozikban Antal Nimród által rendezett film, mely bár nem dokumentumfilm, de 90 százalékban megtörtént eseményeket mond el. Kosztümös, a ’80-as évek végének időszakáról szól, így például 600 autót kellett lecserélni az utcákon a korhűség miatt – mondta többek között bevezetőjében Ambrus Attila a második legdrágább költségvetésű magyar film kapcsán.

A Viszkis újrakezdésről és a róla készült filmről

Azt is hozzátette, a filmalap a hatoslottóból befolyó összeget költi a nevezett célra. A sok héten át toplistát vezető szórakoztató kategóriájú alkotás több díjat is bezsebelt már. Így Belgiumban a nemzetközi bűnügyi filmes fesztiválon szakmai és ifjúsági kategóriában, illetve a legjobb hangmesterként Balázs Gábor és a legjobb vágóként Kovács Zoltán is elismerést kapott 2018-ban a Magyar Filmdíjak közül. De a Viszkist vetítették már Kolumbiában is.

S hogy zalai vonatkozása is van a rablássorozatnak, azt is megjegyezte Ambrus Attila. Dr. Fülöp Valter, a megye korábbi rendőrfőkapitánya is komoly szerepet játszott a szökésben lévő rabló újbóli elfogásában (ezzel karrierjét is megalapozta). Riportkönyvet is írt a sztoriról „A whiskys nyomában” címmel. A valós élettörténetről sok egyéb részletet is elmondott Ambrus Attila, aki bevallása szerint kihasználta a ’80-as évek rendszerbeli hiányosságát, mind a banki biztonságtechnika, mind a rendőrség felszereltsége terén. S hogy miért az ivászat?

- Sokszor jobban féltem, mint akiket kiraboltam. Első alkalom előtt csak konyakra volt pénzem. Később jött a whisky, a „keresztapám” pedig Juszt László, ő használta először ezt az elnevezést a Kriminális műsorban. Pénzért mentem, nem bántottam senkit. Bár, azt csak később tudtam meg, hogy lelkileg sokkal jobban meg lehet bántani valakit, mint fizikálisan. Akkor ezt nem tudtam. Sok mindent a börtönben tanultam meg. Azt is, hogy nemcsak leszedni kell az asztalról, hanem néha vissza is kell tenni. Hogy az ember kezdjen magával valamit. Hogy az alkotás segít, mert célt ad, hogy az alkotás 99 százalékban izzadás és 1 százalék ihlet. A fazekasság terápia volt, célt adott, diplomát is szereztem a börtönben. 13 évet ültem, életem végéig törlesztek kamatostul a bankoknak. Úgy érzem a mérleg egyensúlyba került. Sok mindent elkövettem s tudtam, ha nem vallom be, sosem lesz vége. Akkor szöktem meg, amikor olyasmivel vádoltak, amit nem követtem el. Már gyerekkoromban, 8 évesen kitiltottak a templomból, ami nem volt lebetonozva, azt elloptam. S erre nem vagyok büszke. Végül a börtön mentett meg. Szerencsés ember vagyok, hogy fel tudtam állni és ebben sokat számít a barátok segítsége – mondta többek között Ambrus Attila, aki a közelmúltban Nagykanizsán is járt, a fiatalkorúak börtönében, hogy lebeszélje az ifjú bűnelkövetőket életmódjukról.

De jótékonysági akciók pártolása is köthető a nevéhez. 6 éve szabadult, éjjel fél háromkor, 60 újságíró gyűrűjében. Zajlik az élet körülötte. Vallja, mindent túl lehet élni. Egykoron Magda Marinkónak szánt cellában tartották fogva, több száz kilométeren át a vonat aljában kapaszkodva érkezett Magyarországra, többször lőtték ki alóla az autót.
Bankkártyája nincs, de dedikált már bankban. Vagány elkövetései, szökése bevésték nevét. Nem tűnik félelmetesnek, szelíd a hangja, mosolyog, nyugodt légkör veszi körül. Keressük benne a haramiát, de nem látni. Persze nem mi voltunk anno ott a bankokban. Percre pontosan kezdi az előadást. Mellette az általa készített kerámiák. Humoros sztorik. Mögötte már üdítő italos reklám plakát, a whisky távolabb díszlik.

Új ember, vagy ilyennek indult eredetileg? Gyerekkori és felnőttkori nehézségei is láthatók a filmben. „Az ember nem születik bűnözőnek, hanem azzá válik” vallják ma a pszichológusok. Ambrus más idézettel élt, vagyis minden férfi mögött áll egy nő, mely szerelmének elnyerése is hozzátett az életútjához. És van az egyéni felelősség. És van, akinek megadatik a második vagy sokadik esély, meg a szerencse. Van ilyen. És ez jó. Hol csillogó, hol fekete, de semmiképpen nem szürke a világa. Talán ezért érdekes.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK