2023.02.02., csütörtök - Karolina, AidaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fontos az elfogadás és a játék öröme

2022. május 12. csütörtök, 18:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
Negyedik alkalommal szervezte meg a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete (MOFE) az Esély Gálát. A zalaegerszegi Kiskondás étteremben tartott eseményre a megyei intézmények fogyatékkal élő lakói zenés, verses produkciókban mutatták meg tehetségüket.

Az Esély Gálán megmutatták tehetségüket a fogyatékkal élők

A pózvai Napraforgó Otthon lakói zenés jelelő előadása

Tóth Ágnes, a MOFE elnöke köszöntőjében elmondta, az esélyegyelőség világnapja tiszteletére hagyományteremtő szándékkal hozták létre a fogyatékossággal élők kulturális, zenei rendezvényét, hogy a nyilvánossággal is segítsék egy elfogadó társadalom kialakulását. Minden évben új arcokat, tehetségeket kívánnak bemutatni a közönségnek, hisz attól, hogy valaki fogyatékossággal született vagy később vált azzá, nem kell, hogy a társadalom vesztes oldalára kerüljön. Kerekesszékben ülve, hallás nélkül, átültetett vesével is lehet kiváló eredményeket elérni, amire Zala megyében is van példa.

Balaicz Zoltánné, az Esély Gála fővédnöke arról beszélt, hogy Magyarországon közel egymillióra becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékkal élő emberek számát. Mint fogalmazott, másként élni nem könnyű, nap mint nap bebizonyítani, elfogadtatni azt, hogy ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, mint a többiek. Bármennyire is nyitott a többség, nem mindenki gondolja így. Az Esély Gálával a fogyatékosságról alkotott szemléletmódot kívánják pozitív irányba elmozdítani. Azt szeretnék elérni, hogy az ép és a fogyatékkal élők közelebb kerüljenek egymáshoz.

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy segítő kezet nyújtani az elesettek felé, nemcsak kötelesség, de megtiszteltetés is egy toleráns társadalom tagjának. Vigh László országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a fogyatékkal élőknek is fontos a munka, amelyben kiteljesedhetnek. Ezért örvendetes, hogy 2010-ben a mozgáskorlátozottak mindössze 18 százaléka dolgozott, jelenleg 44 százalékuk. Mint mondta, a kormány a továbbiakban is megtesz mindent, hogy esélyeik, más területeken is hasonlóak legyenek az épekhez.

A magyarszerdahelyiek ötletes lábtánca

Zimborás Béla, az SZGYF Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója megköszönte a lehetőséget az egyesületnek, hogy intézményeik lakóinak ismét egy maradandó élményt nyújtó rendezvényt szerveztek. Jakab Károlyné, a program szakmai védnöke, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány vezetője azt emelte ki, hogy a fogyatékkal élők számára ugyanúgy fontos a játék öröme, mint az egészségesek számára. Fontos továbbá, hogy többségi társadalom elfogadja és befogadja őket, valamint azokat is, akik értük dolgoznak.

A fellépők nemcsak a tapsviharnak örülhettek, hanem a személyre szóló ajándékcsomagoknak is, amelyeket Zalaegerszeg önkormányzata ajánlott fel számukra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK