2022.01.22., szombat - Vince, ArtúrZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A vadvilág és a természet harmóniája

2020. augusztus 30. vasárnap, 15:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az országos vadásznap keretében időszaki kiállítás nyílt a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, melyen dr. Kun Edit festőművész, Szigeti Edit fotóművész és Gyulai Gergely ékszerész-ötvösmester vadászati kultúrához kapcsolódó alkotásait mutatták be.

Festményeken, fotókon és ékszereken

Gyulai Gergely, dr. Kun Edit és Szigeti Edit

A tárlatot Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója nyitotta meg, majd dr. Kun Edit ajánlotta maga és kiállítótársai alkotásait a jelenlévők figyelmébe.

A budapesti Szigeti Edit kedvenc fotótémái a madarak és a nagyvadak. Természet iránti rajongása már gyermekkorában megmutatkozott. A vadászat és a természetvédelem témakörében rendszeresen jelennek meg írásai a Nimród vadászújságban, melynek munkatársa és természetfotósa. Több önálló kiállításon mutatkozott már be. 2018-ban, Brüsszelben fotóin keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a magyar vadászkutya-fajtákkal, a zalai gímszarvassal és a solymászattal, mint hungarikumokkal. Munkásságát abban az évben Kamarai Érdemrenddel ismerte el az Országos Magyar Vadászkamara  

Gyulai Gergely harmadgenerációs ötvös mester Zalaegerszegen. Az ékszerkészítés és a kézi vésés fortélyait édesanyja és édesapja gondoskodó felügyelete alatt sajátította el tanulmányai mellett.  Szülői öröksége a szecessziós műhelye is. Az ötvösség és a vadászat, mint két életforma ötvöződött benne. Legfőbb célja a vadász- és az ötvöskultúra mind magasabb szintű képviselete, a vadászékszerek megreformálása új formák és módszerek kidolgozásával. 2016-ban készítette el a zalai vadászkitűzőt, amely a Lentiben 1970 szeptemberében elejtett világrekord gímbika trófeáját szimbolizálja. 2019-ben Kereszt című alkotásával elnyerte a magyar vadászati kultúra méltó értéke kitüntető címet.

Dr. Kun Edit a Kis-Balaton festői szépségű vidékén nőtt fel, amely életre szóló élményekkel gazdagította. Az alkotás, a színek, formák világa, a festészet gyermekkora óta lételeme. A művész a természet örök és megújuló csodáit ábrázoló olajfestményein a hazánkban vadászható fajokat mutatja be: a „magyar nagy ötöst”: a gímszarvast, a dámszarvast, a muflont, az őzet és a vaddisznót; az apróvadak közül pedig a fácánt, a rókát, a mezei nyulat, a vadrécét és a nyári ludat. Vadászati kultúránk, hagyományaink tisztelete, a művészetek szeretete olyan erőket képviselnek, amelyek mindenkihez szólnak, mert az emberi gondolkodásra, a tudatra, a lélekre, a hitre hatnak, vallja.

A kiállításon Hidvégi Béla világvadász szibériai barnamedve preparátuma, valamint Tóth János zalai vadász a 2018-as megyei rekord súlyú gímszarvas trófeája is megtekinthető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK