2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A vadgazdálkodás aktualitásairól

2021. szeptember 09. csütörtök, 16:48
Szerző és fotó: Antal Lívia
Vadászati konferenciát rendeztek a zalai megyeszékhely dísztermében, amely a város önkormányzatának és az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének együttműködésében valósult meg a Helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen című TOP-projekt keretében. A szakmai előadások középpontjában a vadgazdálkodás aktualitásai álltak.

Többek között a drón szerepéről a konferencián

Dr. Lorencz András, Kondor Imre, Óberling József és Homola László

A megjelenteket Győrvári Attila, a megyei vadászkamara titkára köszöntötte. Mint mondta, a hivatásos vadászok továbbképzését szolgálja a konferencia, melynek célja a mai magyar vadgazdálkodást és vadászatot érintő szakmai aktualitások bemutatása, hasznos és érdekes információk átadása a vadásztársadalom számára.

Első előadóként dr. Lorencz András, az Országos Járványvédelmi Központ munkatársa beszélt az afrikai sertéspestis hazai megjelenéséről, az ez idáig megtett intézkedésekről. A járvány súlyosságával kapcsolatban kifejtette, hogy a klasszikus sertéspestist okozó vírus magától eltűnik a házi sertésből és a vaddisznóból, míg az afrikai sertéspestis vírusa igen ellenálló, ezért is nehéz az ellene való védekezés. Előadásában a vadászok legfontosabb teendőire is felhívta a figyelmet.

Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője a vad- és gépjárműütközések kapcsán elmondta, hogy hazánkban évente háromezer körüli eset jut a rendőrség tudomására. Ezek túlnyomó többsége csak anyagi kárral jár, amellett, hogy a vad megsérül, vagy elpusztul. Nagyjából százra tehető a személyi sérülést is okozó ütközések száma. 2019-ben éppen Zala megyében történt halálos kimenetelű baleset, 2020-ban szerencsére nem volt ilyen. A bíróságok jellemzően úgy döntenek, hogy mindkét félnek viselnie kell a saját kárát, így a gépkocsi tulajdonosának illetve a vadászatra jogosultnak. Ha nem történik személyi sérülés, a rendőrséget csak azért kell felhívni, hogy megtudják, melyik vadásztársasággal vegyék fel kapcsolatot. Személyi sérülés esetén azonban kötelező kihívni a rendőrséget a helyszínre.

Homola László, a ST-System Novum Kft. ügyvezetője a drónok használatának jelentőségét emelte ki a vadgazdálkodásban.  A drónnal pontosan becsülhető fel a vadállomány, vizsgálható annak területi elhelyezkedése. A dróntechnológia a vadkár pontos felmérése mellett a vadászati tevékenység ellenőrzésében is szerepet játszhat és olyan bűncselekmények felderítésében, mint az illegális vadászat és fakitermelés. Az ellentétek ellenére segítheti a vadászat, a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás együttműködését.

A rendezvényen Kondor Imre hivatásos vadász afrikai vadászati élményeiről számolt be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK