2023.02.05., vasárnap - Ágota, IngridZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fotósok kiállítása az Apáczaiban

2021. november 25. csütörtök, 21:32
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Zalaegerszegi Fotóklub január 7-ig látható kiállítása nyílt meg az Apáczai Művelődési Központban. Az immár 60 éve működő szervezet, mely jelenleg 20 tagot számlál az egész megye területéről, csak nevében amatőr, valójában színvonalas alkotócsoport. A mostani tárlat apropóját a másfél éve tartó nehéz élethelyzet, illetve ennek túlélésére buzdítás adja, „Átvészeltük-Átvészeljük” címmel.

A képeken megjelenített szépségek – főként természetfotók –, valamint a látványba való belefeledkezés és a hétköznapokból való kiszakadás egyfajta túlélési stratégiát is sugall. A kiállításmegnyitón Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója mondott köszöntőt. 

- Nem kell-e kérdőjel a kiállítás címének a végére. És most nem a járványra gondolok, hanem, arra a világra, amit az alkotók megjelenítettek, a csodálatos természetre, mely ma az ember miatt egyre nagyobb veszélyben van. A képeket nézve Petőfit idézve „jutott eszembe számtalan szebbnél-szebb gondolat”. Szépek a képek, profin nyúlnak az alkotók a témához, a fotók kidolgozásához és szellemesek a választott címek is. Járványban az emberek kerülik a tömeget, nem a nagyvárosi környezetet keresik. Jelentős részben a természetből kiragadott szituációkat jelenítenek meg a fotók. A rácsodálkozó ember alkotásai, egy-egy jól elkapott pillanat, melyre akár fél napot is kell várni. Ragyogó mesterségbeli tudás kell ezekhez a felvételekhez. A mai világ egyre inkább a képi megjelenítés irányába megy el. Szinte mindenki kattogtat és teszi közzé a közösségi médiában a képeit. S ekkor szembesülünk azzal, hogy bár a képi világ felé tolódunk, mégsincs meg a kultúrája ennek a kifejezésmódnak. Ezért is fontos a fotóklub működése – mondta Kiss Gábor.

Majd röviden szólt a résztvevőkhöz Zsirai Károly, a fotóklub elnöke is, aki a kiállítás létrejöttének sok tényezőjét sorolta fel, s köszönte meg a lehetőséget.

A rendezvényen közreműködtek a Pálóczi Horváth Ádám AMI növendékei. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK