2020.05.27., szerda - Hella Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ikonikus állatok és más jelenségek

2017. november 29. szerda, 18:35
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Zala Péter természetfotós alkotásaiból nyílt tárlat a Hevesi Sándor Színház nézőtéri előcsarnokában. Az amatőr fotográfus Sümegen született és Nagykanizsán végezte tanulmányait, ám 1950-1997 között Zalaegerszegen élt és dolgozott. Jelenleg Gödöllőn tölti napjait, ha épp nincs úton.

A fotózással nyugdíjasként kezdett el aktívabban foglalkozni; külföldi utazásai során erősödött benne a látvány megörökítésének vágya. Több fotóstanfolyamot is elvégzett, és különféle fotós-túrákon fejlesztette tudását. A mostani kiállításra az elmúlt tíz-tizenkét évben készült fényképeit hozta el. S bár szinte egytől-egyig természetfotókról van szó, mégis többféle tematikai egységbe sorolhatók a felvételek.

Zala Péter fotói a színházban

Például aszerint, hogy „hideg” vagy „meleg” tájakon, Európában, vagy azon túl készültek -e a képek. Minderről már Laki Zoltán fotós, Zala Péter kollégája és útitársa beszélt a tárlatnyitó alkalmával.  Mint mondta: Péter fotóin ikonikus állatokat, helyszíneket és természeti jelenségeket egyaránt megfigyelhetünk.

Az alkotót köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester is, aki szerint méltán lehetünk büszkék az alkotóra. Úgyis mint fotósra, aki csodás pillanatokat örökít meg a világ különböző tájain, de úgy is mint egykori zalaegerszegire, aki évtizedekig itt dolgozott. Sőt, annak idején a helyi zenei életbe is bekapcsolódott és zenekarával rendszeresen fellépett a mostani színház (akkori művelődési ház) épületben működő ifjúsági klubban.

Zala Péter és Laki Zoltán a tárlatnyitón

A tárlatot Velkey Péter, humánigazgatási osztályvezető ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mesélte, több mint húsz éve költözött Zalaegerszegre, s akkor ismerte meg Zala Pétert, mint vállalkozót. Soha nem gondolta volna, hogy egyszer a kiállításán beszél majd, de akkoriban még Zala Péter sem gondolta, hogy természetfotós lesz. Alkotásaival olyan helyekre repít el bennünk, ahol mi még nem jártunk, vagy ha mégis, nem biztos, hogy ugyanúgy láttuk azt, amit ő az optikáján keresztül.

Azokhoz a pillanatokhoz amiket elcsíp, sok türelem, kitartás és gyors kéz is kell. S hogy minden nem sikerülhet elsőre, mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy-egy helyszínre többször is vissza kellett térnie az alkotónak: hogy sikerüljön lencsevégre kapnia, mondjuk egy lazacot elkapó medvét…

A tárlat január 8-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK