2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Javuljon az emberek egészségkultúrája

2018. október 26. péntek, 16:36
Szerző és fotó: Antal Lívia
A lakosság egészségének javítását, egészségtudatos magatartásának fejlesztését jelölte ki feladatául a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda, mely márciusban kezdte meg működését a nővérszálló épületében. Azóta elkészült az utcafrontra nyíló új telephely, melyet ünnepélyesen is átadtak.

Megnyílt új helyén a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda

Dr. Halász Gabriella, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főigazgatója köszöntőjében felidézte, hogy a 2016-ban megalkotott stratégiai tervükben a gyógyítás mellett a lakosság egészségtudatos magatartásának javítását is eltökélték. Tervük megvalósítását segítette az EFOP-projekt, melynek keretében 85 millió forintot nyertek el az egészségfejlesztési iroda kialakításához. A támogatásból 26 hónapig tudják működtetni az irodát, de reményeik szerint ennél hosszabb távú fenntartásra is lehetőségük nyílik, melyet kormányzati szándék is alátámaszt. Az elnyert összegből, illetve a kórház saját forrásából hat-hat millió forintot fordítottak az iroda felújítására, míg berendezésére 7,5 millió forintot költöttek. Mint mondta, bízik abban, hogy munkatársai valódi egészségfejlesztési szellemi centrummá alakítják az irodát, ahová nemcsak a város és a járás lakossága térhet be, hanem mindazon civil szervezetek, amelyek a magyar népegészségügyi helyzet javításáért kívánnak dolgozni.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott azt hangsúlyozta, hogy a kormány fontos célkitűzése a magyar állampolgárok egészségi állapotának javítása, melynek megvalósulásához az új intézmény szolgáltatásai jelentős mértékben hozzájárulhatnak. Az egészséges életmód elterjesztésére irányuló eddigi kormányzati döntések között megemlítette a nem dohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, a közétkeztetés megreformálását, valamint a mindennapos testnevelés bevezetését. Mint mondta, a tervek szerint még az idén a kormány elé kerülhet a tíz évre szóló nemzeti népegészségügyi program. Ennek célja, hogy a lakosság egészségi állapotát arra a szintre emelje, amely megfelel az ország társadalmi és gazdasági fejlettségéből adódó követelményeknek.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a személyes példamutatás fontosságát emelte ki a mozgásra, a megfelelő táplálkozásra, az egészségesebb életre ösztönzés tekintetében. Ebben az intézmények, cégek vezetőinek is elő kell járniuk.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, bár az önkormányzat sohasem volt fenntartója a kórháznak, egy felelős városvezetés azonban számára azonban fontos az egészségügyi szolgáltatások színvonalának növelése. Ennek érdekében a TOP-programból 353 millió forintot fordítottak a háziorvosi rendelők, védőnői szolgálatok rekonstrukciójára, míg a szociális intézmények és nyugdíjas klubok felújítására 433 millió forintot.

Az egészségfejlesztési iroda eddig 21 helyszínen valósított meg programokat, melyeken a város felnőtt lakossága, általános iskolák és gimnáziumok diákjai, valamint a járáshoz tartozó települések lakosai vettek részt. Ezeken többek között a betegségek megelőzésére, a szűrésekre, az egészséget károsító tényezőkre hívták fel a figyelmet. Az új irodában heti rendszerességgel diétás és életvezetési tanácsadás, meridián torna valamint a lakossági egészségi állapotfelmérés is igénybe vehető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK