2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Napjaink kommunikációja festményeken

2023. március 09. csütörtök, 18:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
Második alkalommal nyílt kiállítás a Regensburgi Egyetem képzőművész hallgatóinak festményeiből a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya fogadóépületében. Alkotásaikban a technika és a digitalizáció által uralt kommunikáció emberre gyakorolt hatásait jelenítették meg.

Kiállítás a Regensburgi Egyetem hallgatóinak munkáiból

A „Művészet és Technika” projekt már több mint 12 éve fut a Regensburgi Egyetem és az AVL Software & Functions csúcstechnológiai vállalat együttműködésében, melynek eredménye az idei tárlat is. Josef Mittlmeier, az egyetem docense elmondta, minden évben 25-30 haladó hallgató veszt részt a projektben, amit idén kommunikáció mottóval hirdettek meg. A hallgatók 30 festményt készítettek, melyekből 17-et hoztak el a zalaegerszegi kiállításra.  

Mint mondta, a képek arról árulkodnak, amit megfigyeltek a közösségi média, a magányosság, a városi lét kapcsán, illetve igyekeznek válaszolni arra a kérdésre, ki vagyok én és kik a többiek ebben a közegben. A docens beszélt arról is, hogy a mesterséges intelligencia ma már mindenütt jelen van, az önvezető járművek irányításában, vagy a Google keresőprogramban. A kiállítás éppen ezért kicsit olyan, mintha őskövületeket tettek volna be egy technológiai térbe. Kiemelte, a képeknek mégiscsak van helyük a világban, hiszen a festés kommunikáció egyfajta formája. Ez rámutat arra is, hogy többet kellene törődni a természetes intelligenciával, mert az emberek közösségében a konfliktusok elkerülhetetlenek. Ezek megoldása csak úgy lehetséges, ha képesek vagyunk egymással kommunikálni.

Josef Mittlmeier, Hamar Zoltán, Vigh László és dr. Vadvári Tibor

Hamar Zoltán, az AVL-ZalaZONE Kft. ügyvezetője úgy vélekedett, hogy a tesztpálya szempontjából a felgyorsult kommunikáció abszolút releváns, de ártó is, amikor műholdak irányítanak rakétákat. A kommunikáció túlságosan meghatározó, a kiállítás éppen ezért egy olyan megálló, amely által le lehet lassulni és elgondolkodni azon, mit teszünk és miben is élünk.

A járműipari tesztpálya az innováció megtestesítője, ahol polgári és harci járművek, és hamarosan drónok kutatás-fejlesztése zajlik. Ugyanakkor egy befogadó helyszín is. Teret ad minden olyannak, mint ez a kiállítás is, amellyel többek leszünk, mondta hozzászólásában Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A kommunikáció jelentősége felértékelődött az elmúlt években. A helyhez, időhöz való kötöttség megszűnt a számítógépek és internet megjelenésével, ami egyúttal azt a kérdést is felveti: vajon helyettesíthetők-e a személyes találkozások? A kiállítás képei erre adnak válaszokat, fejtette ki dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere.

A március 8-án megnyílt és három hétig nyitva tartó kiállítás megtekintésére regisztrálni lehet a járműipari tesztpálya elérhetőségein.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK