2023.03.27., hétfő - HajnalkaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A BGE a kutatás-fejlesztésben

2019. október 11. péntek, 14:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az innovációhoz nemcsak megfelelő környezetre és mérnökökre van szükség, hanem mások mellett közgazdászokra is – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi gazdálkodási karán közel egymilliárd forintból létesített Innovációs és Tudásközpont átadásán.

Átadták az egyetem új Innovációs és Tudásközpontját

Palkovics László kiemelte, hogy a magyarországi egyetemek közül hárman, közte a BGE értette meg, hogy Budapesten kívül is van élet. Ezt jelképezi a zalaegerszegi karon létesített Innovációs és Tudásközpontja. Az egyetemnek így lehetősége van arra, hogy a high-tech gazdasági felépítését a tudomány és az oktatás oldaláról támogassa. Ez nemcsak hallgatókat és kutatási lehetőséget jelent a BGE számára, hanem aktív részvételt is benne. A high-tech jelenik meg a zalaegerszegi tesztpályában, amely a világon sok szempontból egyedülálló. Mint mondta: a Frankfurter Allgemeine Zeitung egy cikkben erről a közelmúltban úgy írt, hogy Magyarország orrhosszal vezet a környező országok, közte Németország előtt az autóipari innovációban. Megemlítette, hogy az IMF néhány hete több ország high-tech szerinti gyártási rendszereiről készített felmérést. Ebből kiderült, Magyarország Németországgal azonos szinten áll, tehát ma már nem csak idehozzuk és alkalmazzuk a fejlett technológiákat, de képesek vagyunk azok továbbfejlesztésére is.

Heidrich Balázs, a BGE rektora azt mondta, az egyetem négy stratégiai céljának kiteljesedését szolgálja a zalaegerszegi Innovációs és Tudásközpont. Ezek a sikerre felkészítő oktatás, az alkalmazott kutatás társadalmi, gazdasági hatásainak elősegítése, a vállalkozásokkal való együttműködések továbberősítése, valamint a fenntartható és felelős egyetem megvalósítása. Mindez már jelen van Zalaegerszegen.

Balaicz Zoltán polgármester a beruházás költségvonzatáról elmondta: az Innovációs és Tudásközpont létrehozására az EFOP-ban elnyert 694 millió forintot a kormány 253 millió forinttal egészítette ki, miután beemelte a Modern városok program elemei közé. Úgy értékelt, hogy ez a központ szorosan illeszkedik a város kutatás-fejlesztési és innovációs céljai közé, legyen szó a járműipari tesztpályáról, a közelmúltban átadott SmartField kutatóközponthoz és a leendő Science Parkhoz.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az elektromos és autonóm járműveket kiszolgáló próbapálya mellett a hozzá tesztútként csatlakozó, épülő M76-os gyorsforgalmi út, valamint az 5G kommunikációs hálózat tesztkörnyezetének jelentőségét is kiemelte Zalaegerszeggel, Zala megyével kapcsolatban. Úgy fogalmazott: a tesztpálya a „zalai Szilícium-völgy szíve", a mellette már megnyitott kutatóközpont az agya, a BGE új tudásközpontja pedig a tüdeje, ami friss levegőt ad a gazdaságnak.

Az átadási ünnepségre érkező vendégeket a Netlife Robotics vállalat Pepper névre hallgató humanoid robotja fogadta az átalakított épületben, jelezve azt, hogy a BGE valóban a high-tech útjára lépett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK