2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő szakemberei versenyeztek

2018. november 05. hétfő, 18:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
Lego robot programozása, pillecukor statika, csavarozás részegszemüvegben és más hasonló játékos feladatokon keresztül műszaki és természettudományos ismereteikről kellett számot adniuk a TechTogether Junior Zalaegerszeg verseny 16 középiskolás csapatának. A sportcsarnokbeli megmérettetésen szombathelyi és marcali diákok is részt vettek.

A zalai megyeszékhely harmadik alkalommal adott helyet a versenynek, amit a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány az Európai Szakképzési Hét keretében az Autopro.hu autóipari üzleti szakportállal és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal együttműködve rendezett meg. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese megnyitójában elmondta, hogy az Európai Szakképzési Hétre Magyarország akkreditálta a legtöbb programot, összesen 293-at. A nagy érdeklődés arról árulkodik, hogy hazánk komolyan veszi a szakképzést, melynek népszerűsítését szolgálja a zalaegerszegi rendezvény is.

A verseny szakmai lebonyolítója ezúttal is a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ volt. Rákosi Szabolcs vállalati kapcsolatok és pályaorientáció vezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a verseny olyan képességek és készségek meglétét teszteli a középiskolás diákok körében, amelyek fontosak elhelyezkedésük tekintetében a jelen és jövő munkaerőpiacán egyaránt. Mivel Zalaegerszegen egészségügyi, gazdasági és műszaki felsőoktatási képzés van, így a feladatokat e három tudományterülethez kapcsolódóan állították össze.

TechTogether Junior Zalaegerszeg

Két helyszínen zajlott a versengés. A küzdőtéren felállított asztaloknál többek között kézügyességükről, térlátásukról, logikai készségükről, illetve csapatban való együttműködési készségükről adtak számot a gyakorlati feladatok során. Elméleti feladatként egy prezentációt is kellett készíteniük, illetve bemutatniuk a színpadon a zsűri előtt, mégpedig arról, hogyan fog kinézni településük 2042-ben. A zalaegerszegi Csány László Szakgimnázium csapata virtuális valóságot vázolt fel arról, hogy milyen lesz addigra a város és környékének infrastruktúrája. Hogyan változik az oktatás és a munka világa, illetve, milyen munkakörökben képzelik el magukat, tudtuk meg Gergely Áron végzős diákoktól, aki a jelenben informatikusnak készül.

A TechTogether verseny résztvevőire a kiállító cégeknél és oktatási intézményeknél is várt feladat. A PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központja standjánál többek között egészségturizmussal kapcsolatos totót töltöttek ki, de megmérhették testösszetételüket és kézszorításuk erejét. Az egészségtudomány a hétköznapokban is megjelenik, hiszen fontos tenni egészségünkért, vélekedett dr. Császár Gabriella adjunktus, képzési igazgató.

A TechTogether-rel párhuzamosan műszaki vetélkedő is zajlott általános és középiskolásoknak a Pannonfejlesztési Alapítvány szervezésében.

A rendezvényen a szakképzés jelentőségét kiemelve köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester és Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK