2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A stroke tüneteinek felismerésére is tanítja a gyerekeket

2024. április 23. kedd, 17:11
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Tóthné Koller Mária, a zalaegerszegi Mindszenty-iskola védőnője a közelmúltban Családháló-díjban részesült. Az elismerést olyan szakember kaphatja, akinek a munkája kiemelkedő és példa értékű, szakmai rátermettsége és emberi odafordulása segíti a családokat.

Beszélgetés Tóthné Koller Mária Családháló-díjban részesült védőnővel

Ez esetben ez többszörösen is megállja a helyét, hiszen, „Marcsi néni”, ahogy a gyerekek nevezik, számos egészségvédő, egészségfejlesztő és elsősegélynyújtó programon vesz részt, az esetek egy részében önkéntesként. Nem csoda, ha a felterjesztés után összefogtak a tanítványai, kollégái, az iskola dolgozói, a szülők, sőt a nagyszülők is, hogy szavazataikkal fejezzék ki hálájukat.

- Ha nem nyertem volna meg ezt a díjat, ez a nagy összefogás, kedvesség önmagában is nagy ajándék lett volna – mondja Marcsi, aki 4 éve dolgozik a Mindszenty-iskolában, előtte pedig a Báthory-iskolában volt 20 évig iskolai védőnő.

- Elsősegélynyújtó versenyek kapcsán már többször hallottuk a neved a dobogós gyermek- vagy felnőtt csapat felkészítőjeként. De ezt a díjat most más miatt kaptad.

- Az elsősegélynyújtást a 3-12. osztályos korosztálynak tanítom. Illetve 2022-ben kivételesen az iskola dolgozóiból is összeállt egy felnőtt csapat és országos harmadik helyezettek lettek, az 50. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen, Budapesten. Valójában szakmabeli csapatok előztek csak meg bennünket. A gyerekekkel is sok szép helyezésünk volt. De ami nagyon fontos, hogy a segítségnyújtást, mint viselkedésmódot is át lehet adni a szakkörökön. Empátiára és szeretetre is tanítunk. Ugyanennek a hozzáállásnak a kicsiket megszólító változata a „Mesehős” program, amikor óvodásokat, kisiskolásokat tanítunk meg felismerni a stroke tüneteit, és a helyes segítségnyújtás módját. 

- Mennyi gyereknek sikerült ez utóbbit már átadnod, teljesen önkéntesen?

- Három éve foglalkozom ezzel, több száz gyereknek tartottam meg a foglalkozásokat, a gyermekeken keresztül három generációhoz jut el így az életmentő információ. Tapasztaltam, hogy minden csoportban van személyes érintettség. Sok szép élmény mellett volt valódi siker is. Bor Benedek, akkor második osztályos tanulónk utcán fekvő beteghez hívott mentőt „mert a Marcsi néni azt mondta, hogy senkit sem hagyhatunk ott” és ezzel megmentette az életét. Nemzetközi Elhivatott Gyermek kitüntetésben részesült, én pedig, mint a program országos nagykövete Felnőtt Támogatói-díjban. A Mesehős program magyar szervezete terjesztett fel aztán a Családháló-díjra, melynek eredményét az internetes szavazás döntötte el. Nagyon szeretem ezt a programot, minden lehetőséget megragadva népszerűsítem is, több fórumon bemutattam, mint például az Országos Elsősegélynyújtók Konferenciáján, illetve a kollégáknak, érdeklődő pedagógusoknak egyaránt. Jó lenne, ha minél többen megragadnák a lehetőséget, mert minden 4. ember érintett lehet a stroke-ban élete során. Ez főleg az idősek betegsége és mivel a nagyszülők sokat vannak az unokákkal, előfordulhat, hogy a gyerek szemtanúja lesz ennek, és megmentheti az életét, egészségét a gyors segítségnyújtással. Ősszel megyek majd a védőnőknek szervezett Országos Tanévnyitó Konferenciára és ott is beszélni fogok erről. 

- Hogyan lehet öt foglalkozás alatt ilyen hatékonyan megtanítani a tudnivalókat?

- Játékosan, egyszerűen, interaktívan. A foglalkozások része egy tánccal egybekötött dal, aminek a szövege a stroke tüneteit és a mentőhívás gyakorlatát tartalmazza. Ezt nagyon gyorsan megtanulják és meg is marad. De az is feladata a gyerekeknek, hogy az ismereteket átadják a szülőknek és nagyszülőknek is. A záráskor pedig meghívjuk a nagyszülőket, és a gyermekek köszönő képeslappal fejezik ki a szeretetüket a sok törődésért, amit kapnak. Nagyon szép és megható pillanatok ezek. Nem büszke vagyok a díjra, hanem hálás és örülök, hogy részese lehetek a programnak, ezáltal a családok életének. Ez a Görögországból indult program nagyon jó, minden adott hozzá, ami kell, csak meg kell tartani a foglalkozásokat. Minden, amit a gyerekek szívébe elültetünk, az gyümölcsöt fog teremni, a magvetés a mi felelősségünk. Mindennap átélem a csodát, ami ebből fakad.
      
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK