2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ajándék nap a skanzenben

2017. augusztus 28. hétfő, 14:41
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Rendhagyó, de a fogadtatás alapján talán hagyományteremtő egy napos ajándék programra várták a skanzenbe a Családok Átmenti Otthonában lakó gyerekeket.

Egy korábbi adományozás során spontán jött az ötlet, hogy meghívják a nehéz helyzetben élő gyerekeket egy napos ingyen táborba a falumúzeumba, amely már jól bejáratott gyerekprogram kínálattal bír. A felvetést a múzeum vezetése azonnal jóváhagyta, s természetesen nagy örömmel fogadták az érintettek is, tájékoztatott az előzményekről Varju András, a Göcseji Múzeum osztályvezetője.

- Első alkalommal van ilyen tábor, láthatóan jól érzik magukat a gyerekek. Amikor az otthonba jártunk, láttuk, hogy milyen kevés lehetőségük van a játékra, illetve, hogy valószínűleg nem engedhetik meg magunknak a múzeumlátogatást. Az itt felhalmozott tudás azonban őket is megilleti. Ezért hívtuk meg őket. A skanzennel való megismerkedés mellett kézműves foglalkozásokat, egyszerű népi játékokat és a miliőhöz illő filmvetítést kínáltunk – mondta Varju András. A közlekedést az otthon vezetősége oldotta meg. Szeretnénk, ha ennek a kezdeményezésnek folytatása lehetne, akár több napos táborral is – folytatta az ötletgazda.

Hozzátette: az egyéb táboraik szinte teltházzal működnek, a 10 éves múltú kézműves tábor csak úgy, mint az idén másodszor meghirdetett angol tábor. De népszerűek a tanév során a tematikus napok is, melyről az intézmény honlapján lehet tájékozódni.

Közben a gyerekek Steier Györgyi tanítónő, egyéb táborok rendszeres résztvevője és Németh Miklós grafikusművész, a múzeum munkatársa irányításával alkottak. Mozaikképek és állatokat ábrázoló, látványos papírmetszetek készültek. Majd előkerültek a gólyalábak, mocsárjárók. De az állatokkal való ismerkedés is dobogós helyre került. Ahogy a napot záró „Indul a bakterház” című film is.

Teljesült a nap cél kitűzése, azokhoz is eljuttatni az élményt és a tudást, akiknek ez nehezebben elérhető. Ezentúl szó szerint sem mentek haza üres kézzel a gyerekek, hiszen egy felhívásnak köszönhetően többen ajánlottak fel számukra játékokat.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK