2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átszervezik a művészeti alapképzést?

2021. március 18. csütörtök, 17:30
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az elmúlt napokban néhány Facebook-csoportban kezdett el terjedni a hír, miszerint átszervezésre kerülhet a városban az alapfokú művészeti képzés, ami nagymértékben érintené az Ady Endre iskolában zajló, több évtizedes múltra visszatekintő művészeti oktatást. De az új szabályozás más intézményekre (zene- és tánciskolákra) is vonatkozna.

 „Tiszta profilú” intézmény kialakítása a cél

Mivel rengeteg szülő, egykori adys diák, jelenlegi és volt pedagógus, művésztanár reagált aggódva a megjelenő hírekre – melyek szerint egy intézménybe-, vagy igazgatóság alá vonnák a művészeti alapképzést nyújtó intézményeket, s ezzel megszűnhet az Ady, mint művészeti iskola – megkerestük a Zalaegerszegi Tankerületi Központ vezetőjét, Kajári Attilát. Az igazgató írásban válaszolt lapunk kérdéseire. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy mik a pontos elképzelések, hány intézményre vonatkozna a tankerületben az átszervezés és milyen következményei lennének az egyes iskolákra, vagy képzési típusokra nézve? Illetve mennyiben módosulna a tanárok státusza, óraszáma, és nem utolsó sorban hogyan érintené mindez a diákokat?

Az igazgató válaszát az alábbiakban közöljük:

A Zalaegerszegi Tankerületi Központ illetékességi területén egy „tiszta profilú” művészeti intézmény kialakítása a cél. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzet alapján a zalaegerszegi járás esetében három, a zalaszentgróti járásban kettő, míg a lenti járás vonatkozásában egy különálló intézményből valósulna meg a fenti koncepció.

Arra törekszünk, hogy járásonként minél több telephelyet alakítsunk ki az elhelyezkedés, illetve a költségek figyelembe vételével. Ez a konstrukció álláshelyek, intézmények megszűnését nem vonja maga után. Egyelőre még csak átszervezési tervezetről van szó. A döntésre jogosultak körében a véleményezési eljárás jelenleg is zajlik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyárra hozza meg döntését az ügyben.

Az átszervezés a pedagógusokra és a diákokra nézve csak előnyökkel járna, az eddigi munkarendben változás nem történne. A pedagógusok ugyanabban az intézményben, ugyanazon óraszámmal tanítanának. Azokban az intézményekben, ahol az alapdokumentumban nem szerepelt a művészeti oktatás, plusz órákat is eredményezhet, a jelentkezéstől függően. Az átszervezés előnyére válik az intézménynek oly módon, hogy az eddig művészeti képzéssel nem rendelkező iskolák alapdokumentumába is megjelennének a tanszakok, így az adott intézmény kínálata, művészeti képzési repertoárja bővülhet. Célunk egy magas szakmai alapokon nyugvó művészeti képzés kialakítása, ahol a gyermekek a saját intézményükben tanulhatják az általuk választott művészeti tárgyat. A képzések a következő tanévben továbbra is az eddig megszokott módon, és megszokott szakmai tartalommal indulnak és folytatódnak.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK