2020.10.27., kedd - SzabinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az iskolák felé nyit a bíróság

2017. február 27. hétfő, 18:54
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Együttműködési megállapodást írt alá a Zalaegerszegi Törvényszék és a Zalaegerszegi Tankerület. Dr. Sorok Norbert törvényszéki elnök és Kajári Attila a tankerületi központ vezetője a Nyitott bíróság program keretében arra szerződött, hogy a diákok a jövőben hangsúlyosabban ismerkedhetnek az igazságszolgáltatás rendszerével.

Mint azt Sorok Norbert a hivatalos aláíráson a sajtónak elmondta: 2012 óta működik a Nyitott bíróság program, melynek célja, hogy országszerte kinyissa a törvényszékek kapuit; főleg a diákok, pedagógusok felé. Kezdetben a középiskolás korosztályt célozták meg különféle programokkal, mostanra viszont általános iskolásokat is bevontak.

 Megállapodás a törvényszék és a tankerület között

A program keretében bírók és bírósági titkárok segítségével jogi ismeretekről, bűnmegelőzésről, pályaorientációról hallhatnak előadásokat a tanulók, osztályfőnöki órák keretében. Ezenkívül ellátogathatnak bírósági tárgyalásokra, valamint egy történelmi séta keretében a törvényszék és a börtön épületével is megismerkedhetnek. A most kötött együttműködésnek az is célja, hogy az iskolák körében népszerűsítsék ezt a lehetőséget. Bár érdeklődés az előző években is volt: tavaly 2800 fő vett részt efféle nyitott programokon.

Kajári Attila és dr. Sorok Norbert az aláírást követő pillanatban

Kajári Attila hozzátette: a tankerületnek fontos, hogy olyan megállapodásokat kössenek, melyek segítik a pedagógusok munkáját és a diákok fejlődését. Az a cél, hogy az iskolák – önkéntes alapon – be tudjanak kapcsolódni a bűnmegelőzésbe, és az ismeretek átadásával csökkenjen a bűnesetek száma. Az együttműködési megállapodás továbbá azt is lehetővé teszi, hogy az érettségi előtt álló diákok közösségi szolgálatot vállaljanak a törvényszéken, például rendezvények segítőiként, „hoszteszként”, vagy tárlatvezetőként.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK