2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bánk bán a tanteremben

2022. december 12. hétfő, 18:44
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Beavató színházként, tantermi előadásban Katona József Bánk bánját viszik színre a Hevesi Sándor Színház művészei D. Varga Ádám színművész rendezésében. Az előadás egy EMMI pályázat keretén belül valósul meg, amelyet Mihály Péter színész (Hevesi Sándor Színház), mentorál és Baka Gabriella drámapedagógus, projektvezető koordinál. Az utóbbi által 40 percre rövidített drámát ráhangoló foglalkozás előzi meg és interaktív feldolgozás követi. Az első előadásra december 12-én került sor az Ady-gimnáziumban.

A dráma által felvetett problémák nem olyan távoliak

D. Varga Ádám Zalaegerszegen tavaly debütált rendezőként egy ifjúságot megcélzó, saját maga által megírt verses-zenés darabbal („Közel a jóhoz”). A fogadtatás jó volt, most itt egy újabb lehetőség a rendezésre, megmutatkozásra. 

- Nem könnyű a darab, nehéz a szövegének a megértése, mély drámákat hordoz, magánéleti és társadalmi konfliktusokat, melyek még ma is aktuálisak. Ehhez képest méltánytalanul keveset játszák a magyar színházak, pedig része a három nagy magyar drámának – mondta D. Varga Ádám. - Nádasdy Ádámnak van egy „prózai fordítása”, mely az értelmezésben segített. Az ő felfogását követve, néhány szükségszerű változtatást tettem a rövidített darabban.

D. Varga Ádám

- Mennyire szabad változtatni az eredetin?

- Nincs erre szabály, de a nyelvezet, könnyebb szövegérthetőség és a rövidebb előadási idő miatt muszáj. Én arra hegyeztem ki a végét, hogy Bánk bán magára marad az érzéseivel, az ezzel kapcsolatos bizonytalanságával. Bár nem úgy tűnik, de a dráma által felvetett problémák nem olyan távoliak. Sőt, sűrítve számtalan magánéleti és társadalmi konfliktust hoz fel, ami még ma is aktuális. Politikailag átütő. Remélem, hogy ebben a feldolgozott formában közelebb kerül a középiskolás diákokhoz ez a dráma.

 

Pillanatkép az egyik próbáról

- Milyen próbafolyamat előzte meg a produkciót?

- Október végén modernizáltam a rövidített szöveget. Majd elkezdődtek az olvasó és elemző próbák. 6 szereplővel, de többes szereposztással valósítjuk meg az előadást. Bánk bán szerepében Kovács Martin; Gertrudis Magyar Cecília; Melinda és Myska Kovács Virág; Tiborc és Ottó Helvaci Ersan Dávid; Izidóra, Solom és Petur Dura Veronika; Biberach és Mikhál pedig D. Varga Ádám. A színészeknek is és nekem is ez egy jó alkalom a fejlődésre. Nehéz munka lesz. Egyébként sem szeretem, ha a színészek a komfortzónájukból oldanak meg alakításokat. Direkt úgy osztottam a szerepeket, ami nem a megszokott szerepkarakternek megfelelő. Ez trenírozza a színészt, növeli az önismeretet. Köszönet a színháznak, hogy a próbákhoz lehetőséget biztosított. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK