2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Befejeződött a demencia gondozó képzés

2024. június 11. kedd, 19:28
Szerző, fotó: V.Zs.
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal történt szakmai együttműködés keretében demencia gondozó képzést indított múlt év novemberében.

Csapatmunka, segítőkészség, szeretet

Az eltelt hét hónap alatt 256 óra elméleti és 344 óra gyakorlati foglalkozást tartottak a képzésben részt vevő 17 hallgatónak. Valamennyien sikeres vizsgát tettek június 11-én. A képzés részleteiről, szakmai indokoltságáról, az együttműködés fontosságáról Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zalaegerszegi Kirendeltségének igazgatója Vizlendvai László a szakképzési centrum főigazgatója és Szabó Károly kancellár beszélt.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az európai és magyar társadalom elöregedése szükségessé teszi a demenciával kapcsolatos ismeretek bővítését és a megoldások keresése is egyre égetőbb feladat lett. A megnövekedett átlagéletkor következtében bizonyos betegségek – különösen a neurodegeneratív betegségek (mozgási- vagy szellemi problémák) gyakoribbá válnak. A 65 év felettiek körében a rokkantság és a gondozási függőség fő oka a demencia, amely nem gyógyítható.

A demenciával élő emberek száma a világon ötven millió és ez a szám csak emelkedni fog.  A gondozási szükséglet folyamatosan nő Magyarországon, a 65 év feletti korosztály létszáma 1,8 millió fő, közülük 1,3 millióan valamilyen korlátozottsággal élnek. A demenciában nagyjából 250 ezer idős ember érintett, 80 százalékuk az otthonában él. Az idősek otthonában ellátottak között a demenciával érintettek aránya 25 százalék. 

2025 január elsejétől a vonatkozó szakmai jogszabály előírja, hogy a demens személyeket gondozó bentlakást nyújtó intézményekben minden műszakban ápoló és terápiás munkakörökben biztosítani kell 1-1 demencia gondozó  képesítéssel rendelkező személyt.

Elhangzott továbbá, hogy a folyamatosan emelkedő igényeket látva, 2024. március 7-én újabb csoport indult 25 fő részvételével, most már vármegyei intézményekből is jöttek hallgatók. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK