2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cad-Cam labor a Munkácsyban

2018. március 22. csütörtök, 18:33
Szerző és fotó: Antal Lívia
Gépészeti tervezésre és 3D nyomtatásra alkalmas Cad-Cam laborral gyarapodott a zalaegerszegi Munkácsy Mihály Szakközépiskola, melynek köszönhetően a diákok olyan 21. századi technológiákat ismerhetnek meg, amilyeneket a vállalatok is alkalmaznak.

Az átadási ünnepségen Vargáné Bérczes Bernadett igazgató ismertette a beruházásokat. Elmondta, hogy a két marógépet a tanműhelybe 9 millió forintért szerezték be, a kosárlabdapálya 13 millió forintból újult meg, míg a Cad-Cam labor kialakítása 10 millió forintba került. Úgy fogalmazott, hogy a labor nemes példája a jó cél érdekében való összefogásnak. A 15 számítógépet a Flex Kft. ajánlotta fel, a szoftvert Cad-Cam Solutions Kft. biztosította, a labor kialakításához a jelentős támogatást nyújtott az önkormányzat, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum is. A Munkácsy Szakközépiskoláért Alapítvány a 3D nyomtatót, a projektort, valamint a szoftvert vásárolta meg. A gépipari tervezésre és gyártási folyamatok koordinálására alkalmas labort a gépészeti szakmákban tanulók használják.

Napjainkban munkaerő-piaci igény, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik jártasak a korszerű technológiák alkalmazásában, ami így az elhelyezkedésüket is segíti, indokolta meg a beruházás fontosságát az igazgatónő.

Bár a városban a munkaerő-piaci adatok szerint teljes foglalkoztatottságról beszélhetünk, a cégek folyamatosan jelzik munkaerő-igényüket, mondta Balaicz Zoltán polgármester. Az önkormányzat ezt segítendően 600 millió forintos beruházásban felújítja a volt ZÁÉV munkásszállót, ahol 162 fő elhelyezésére lesz lehetőség. Kivitelezése májusban kezdődik. Mint fogalmazott, ez nem lesz igazi megoldás, mert a hozott munkaerő sohasem fog úgy kötődni a városhoz, mint a helyi intézményekben tanuló, és helyi cégeknél elhelyezkedő fiatalok. Éppen ezért fő irány a helyi szakképzés és felsőoktatás további megerősítése, melynek egyik szép példája a Munkácsyban kialakított labor. A szakképzést támogatandóan a város új korszerű épületet hoz létre a Zalaegerszegi Duális Képzőközpont számára, melynek megépítésére 600 millió forintot fordít a TOP-programból, jelezte.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy a megfelelő szaktudású munkaerő biztosításához a cégeknek béreket kell emelni, a magasabb bérszintet a piac amúgy is ki fogja kényszeríteni. Többek között beszélt a járműipari tesztpálya munkahelyteremtő jelentőségéről, miután ez a beruházás vonzani fogja a képzett munkaerőt; mérnököket, szakembereket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK