2022.08.17., szerda - JácintZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dózsa-napok tűzzománcképpel

2019. május 13. hétfő, 18:08
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Harmincharmadik alkalommal került megrendezésre a Dózsa-napok rendezvénysorozat, mellyel a belvárosi általános iskola a névadójára emlékezik. A közel egyhetes esemény változatos programokat kínált a diákok és tanáraik számra.

A rendezvény szerdai ünnepélyes megnyitóján sor került többek között egy táncszínházi bemutatóra. A diákok a Csodaszarvas történetét elevenítették fel egy látványos koreográfia által. Ezt követően pedig megnyílt a Dózsa-iskola galériája, ahová a grafika- és a tűzzománc szakkörös diákok készítettek új alkotásokat. Gacsal Gábor rajztanár, szakkörvezető érdeklődésünkre elárulta: a tűzzománc szakkörösök minden évben egy újabb díszes mozaikkal lepik meg az iskolát. Ezek a művek aztán kikerülnek az intézmény folyosóira, vagy tantermeibe. Az elmúlt évek alatt húsz alkotás készült.

Változatos programok a diákoknak

Az idei eseményre Horváth Kármen, Molnár Gréta, Nagy Levente és Purger Anna Egyensúly című műve került az aulába. A felkészítőtanár a tűzzománcképről elmondta, az ember lelkében lévő kettősségre, az arany középút keresésére és fontosságára szeretnék vele felhívni a figyelmet. A Nap, ég, Hold, Föld, víz jelképek is ezt szimbolizálják. Az alkotás úgynevezett rárakásos, kaparós technikával készült. A diákok körülbelül két hónapig dolgoztak a képen.

Gacsal Gábor rajztanár és tanítványai

Nem tétlenkedtek a grafika szakkörösök sem; az iskola galériájában most a legújabb „szárnypróbálgatások” láthatók. A diákok változatos témákban és technikával dolgoztak. Portrék, karikatúrák, tájképek, csendéletek egyaránt vannak, amik hol grafittal, hol temperával, vagy pasztellel készültek. Gacsal Gábor szerint a lényeg az, hogy a szakkörösök örömmel alkossanak, és minél több technikával ismerkedjenek meg egy-egy tanév alatt.

A Dózsa-napokon számos vetélkedő, játék és sportfoglalkozás, illetve tanár-diák meccs várta a tanulókat. Makovecz Tamás igazgató elmondta: idén a diákokat is bevonták a rendezvény előkészületeibe. A nyitottságot jelzi, hogy nemcsak az intézményen belül, hanem azon kívül is szerveztek programokat. Így – a gyerekek igényeinek megfelelően – mozilátogatás is szerepelt a repertoárban. De a hagyományápolásra, a testmozgásra és az olvasás fontosságára is felhívták a figyelmet egy-egy játékos, tematikus órával.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK