2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Drónok, mesterséges intelligencia, építészet

2020. augusztus 07. péntek, 17:02
Szerző és fotó: Antal Lívia
Együttműködési megállapodás született a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpálya között. Magyarország első egyeteme a tesztpálya adottságait kihasználva a drónok és a smart (okos) építészeti valamint közlekedési megoldások kutatás-fejlesztésében kíván jelen lenni.

Együttműködik a Pécsi Tudományegyetem és a járműipari tesztpálya

Az együttműködés aláírásán dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott, Zalaegerszeg az ország egyik tudásközpontja az épülő járműipari tesztpályának valamint a létesülő tudományos-innovációs parknak köszönhetően. Bár Zalaegerszeg nem klasszikus egyetemi város, hiszen nincs önálló egyeteme, de több felsőoktatási intézmény, köztük a Pécsi Tudományegyetem is jelen van a városban. A PTE, mint a régió meghatározó egyeteme egészségtudományi képzést folytat a zalai megyeszékhelyen. A járműipari tesztpályával való együttműködés ennek kibővítését szolgálja olyan kutatási területeken, melyek a mesterséges intelligenciával valamint az építészettel függnek össze.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora arról beszélt, hogy a „nagyon erősen digitális kommunikációs világban” a tudományos információk és a valódi innovációk gyakran rejtve maradnak. Éppen ezért szorgalmazták, hogy a pécsi egyetem műszaki és informatikai kara valamint a ZalaZone és partnerei között valós és személyes kommunikáció jöjjön létre, mindkét szervezet tudásbázisára építve, ami a gyakorlat nyelvére is lefordítható innovációt jelent. Egymás tevékenységének közvetlen megismerése az egyetem kutatás-fejlesztési projektjeinek mielőbbi eredményességében is megnyilvánulhat, hangsúlyozta.

Dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója elöljáróban örömét fejezte ki, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel szorosabbá válik a kapcsolat. Kutatás-fejlesztés, oktatás, ipari partnerekkel való együttműködés mind része annak a portfóliónak, amit a régió legmeghatározóbb egyetemére építenek. Mint mondta, a tesztpálya megvalósítása az utolsó szakaszához közeledik, az elkészült pályaelemeken jelen pillanatban is zajlanak tesztelések. Ez a környezet nemcsak az ipari szereplőknek, de a magyar és a külföldi egyetemek kutatás-fejlesztési projektjeinek is széles lehetőséget kínál. Az egyetemekkel való szélesebb szakmai és földrajzi kapcsolatot a tesztpálya szomszédságában tavaly szeptemberben megnyílt kutatóközpont is erősíti.

Dr. Miseta Attila, dr. Háry András és dr. Palkovics László

Dr. Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja kérdésre elmondta: autonóm (önvezető) rendszerek, köztük drónokkal valamint szenzorokkal kapcsolatos kutatásokkal foglalkoznak. Ezenkívül smart építészeti, építőipari valamint közlekedési projektekkel, amelyekhez a zalaegerszegi tesztpályán kialakított Smart City (okos város) kiváló alapot nyújt. Szakdolgozattémák, hallgatói projektek kapcsán már korábban is volt információcsere a tesztpályával. Ez a kapcsolat személyesebbé válik, hiszen duális hallgatókat fognak küldeni gyakorlatra elsősorban informatikai, gépész és villamossági területről.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK