2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elismerés a zrínyis magyartanárnak

2020. október 29. csütörtök, 14:28
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Kalliopé-díjat kapott a Zrínyi-gimnázium magyar-angol szakos tanára, Bajnóczy Zoltán. Az elismerést a közelmúltban alapította a Párizsban élő Jutteau-Csősz Katalin, mégpedig édesapja, Csősz József (1938-2019) magyar-történelem szakos tanár emlékére.

 Bajnóczy Zoltán az első Kalliopé-díjas

A díj létrehozásában, a zsűrizésben és a szervezésben a helyi nyugdíjas pedagógus klub, illetve egy általuk létrehozott kuratórium volt a segítségére. Ennek tagjai Bubits Tünde, Gerencsér Katalin és Iványi Ildikó lettek, ők döntöttek az idei díjazottról is.

Az átadási ceremónián – melyet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendeztek – az online lehetőségeknek köszönhetően jelen volt Jutteau-Csősz Katalin is. Mint bevezetésképpen elmondta: hagyományteremtő szándékkal hozta létre a díjat, melyet a tervek szerint minden évben átadnak majd egy helyi magyartanárnak. Édesapja Csősz József erdélyi származású volt, a szülei települtek át a Dunántúlra, majd édesapja számára Zala megye és Zalaegerszeg lett a végleges otthon. 1961-72 között az akkori Ságvári Endre Gimnáziumban, majd azt követően a Munkácsy szakközépiskolában tanított egészen nyugdíjazásáig (1994). A Kalliopé-díjat (Kalliopé a görög mitológiában az epikus költészet múzsája) azoknak a pedagógusoknak szeretnék átadni, akik magas szakmai színvonalon, kreatív módon tanítják a magyar nyelv- és irodalmat.

Gerencsér Katalin mestertanár (Kölcsey-gimnázium), a kuratórium tagja elárulta: több jelölt is volt a frissen alapított elismerésre, melyet végül Bajnóczy Zoltánnak ítéltek oda. A Zrínyi-gimnázium tanára több mint tíz éve vezeti az iskola színjátszóklubját, vagyis a Szépirodalmi Műhelyt, ahol komoly nagyszínpadi előadások születnek. Munkája nemcsak oktatás, hanem művészi és kulturális jellegű identitásnevelés is – fogalmazott. Mindemellett már gimnazista kora óta rendszeresen publikál; versei, prózái helyi és országos lapokban, irodalmi folyóiratokban jelennek meg. De, műfordítását is díjazták már.

Mivel az átadón Jutteau-Csősz Katalin személyesen nem, csak az online térben volt jelen, ezért Bajnóczy Zoltán az alapító édesanyjától vehette át (fizikailag) az elismerést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK