2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ha kell, tudj segíteni!

2019. április 10. szerda, 18:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete 48. alkalommal rendezte meg a felmenő rendszerű elsősegélynyújtó verseny területi fordulóját Zalaegerszegen. A rendezvénynek helyet adó Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata felnőtt kategóriában első helyezett lett.

Elsősegélynyújtó verseny területi fordulója Zalaegerszegen

Ezen az állomáson Beledi István vezető mentőtiszt értékelte a diákokat

Preisz Péter megyei elsősegélynyújtó koordinátor elmondta, a versenyen 12 zalaegerszegi és keszthelyi csapat vett részt, köztük egy vendégcsapat, amely nem kapott helyezést, csak értékelést. A három korcsoportban zajlott a verseny. A gyermek kategóriában a 10-től 14 évesek, az ifjúsági kategóriában a 14-től 18 évesek, míg a felnőtt kategóriában a 18 év felettiek mérték össze tudásukat egymással. A négy baleseti szimulációs helyszínen olyan eseteket igyekeztek bemutatni, amelyek iskolákban is megtörténhetnek. Így a diákoknak csonttörést, nagyobb erősségű vérzést kellett ellátniuk, továbbá epilepsziás rohamban szenvedőt, illetve áramütést kapott társaikat kellett ellátniuk. Pontozták a kontaktusfelvételt, a légzés vizsgálatát, a mentők értesítését, az újraélesztés módját illetve a efibrillátor használatát. A két elméleti állomáson vöröskeresztes illetve elsősegélynyújtó ismereteikről adtak számot a csapatok. Ez a verseny amellett, hogy rendkívül hasznos, nagyon nagy élmény is a gyerekeknek, emelte ki Preisz Péter.

Gál Regina, a zalaegerszegi Izsák Imre Általános Iskola hetedikes tanulója elmondta, ebben a tanévben lépett be az elsősegélynyújtó szakkörbe, mert fontosnak tartja, hogy tudjon segíteni a bajbajutottakon. Varga Csabáné védőnő vezeti a szakkört, akitől rengeteget tanult már. A foglalkozásokon tulajdonképpen végig vesznek minden szituációt, az égési sérülés ellátásától kezdve az újraélesztésig, ami előfordulhat. (A csapat a harmadik képen.)

A verseny végeredménye:

Gyermek kategóriában: 1. helyezett a Keszthelyi Vajda János Gimnázium és Kollégium Segítők csapata

Ifjúsági kategóriában: 1. helyezett a Keszthelyi Vajda János Gimnázium és Kollégium Hemoglobin csapata

Felnőtt kategóriában: 1. helyezett a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium MRgency csapata

Ők jutottak tovább a megyei döntőre, amely május 22-én lesz Zalaegerszegen, a ZSZC Báthory István Szakgimnázium Szakközépiskolában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK