2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Energetikai korszerűsítés két technikumban

2022. augusztus 08. hétfő, 18:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kezdeményezettje annak a KEHOP-projektnek, amelyben a Széchenyi István Technikum valamint a Deák Ferenc Technikum energetikai korszerűsítése valósul meg 1 milliárd 171 millió forintból. Az előbbi intézményben a nyílászárók cseréjével már megkezdődött a munka, melynek haladásáról sajtótájékoztatón számoltak be.

A korszerű körülményekkel a szakképzés erősítése a cél

Balról Vizlendvai László, Makovecz Tamás, Vigh László, Balaicz Zoltán, Némethyné Lövey Zsuzsanna és Szabó Károly

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy 2013 óta állami fenntartásban vannak a nevelési és oktatási intézmények, de egy felelősen gondolkodó megyeszékhelynek illetve önkormányzatnak továbbra is úgy kell bánni velük, mintha szívben-lélekben most is az övék lenne. 2014-ben ez okból indítottak el egy programot, melyben célként fogalmazták meg a város valamennyi bölcsődéjének, óvodájának, általános és középiskolájának felújítását 2024-ig. Mint mondta, a Széchenyi István Technikum valamint a Deák Ferenc Technikum energetikai korszerűsítése ennek a tervnek a legújabb állomásai. Mindeközben befejeződött az Eötvös-iskola rekonstrukciója 480 millió forintból, megkezdődött a Liszt-iskola tornatermének felújítása 66 millió forintból, és hamarosan indulhat az Apáczai Csere János Művelődési Központ tornacsarnokának korszerűsítése 250 millió forintos ráfordítással.  

Bár Magyarország közelít a teljes foglalkoztatottsághoz, a szakképzett munkaerőre mégis óriási igény van, emelte ki Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Ebben nagy szerepük van a szakképző intézményeknek, mert, ha megfelelő számú és minőségi fiatal munkavállalót tud kibocsátani, azzal óriási gondokat tud levenni a gazdaság válláról. Az intézmények felújítása is fontos, mert a körülmények sem mindegyek a tanulók és a tanárok számára. A két technikum rekonstrukciója kapcsán az energiafelhasználás csökkentésének jelentőségéről is beszélt.

Az építőipari szektorban tevékenykedő vállalkozások 42 százaléka tartós munkaerőhiánnyal küzd, jelezte Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja, hozzátéve azt, hogy jelen pillanatban közel 100 ezer embernek tudnának munkát adni. Nagy szükség lenne kőművesekre, burkolókra, ácsokra, villanyszerelőkre, erősáramú, épületgépészeti és magasépítő technikusokra. Mint mondta, a BMSK Sport Kft-vel közös projektjük azt szolgálja, hogy a nappali oktatás és a felnőttképzés számára olyan korszerű környezet tudjanak biztosítani, amely vonzó lehet ezen szakmák választásában. A Széchenyi István Technikum pedig humánerőforrását és technikai felszereltségét tudja hozzátenni a képzések sikeréhez.

Némethyné Lövey Zsuzsanna, a technikum igazgatója azt mondta, intézményük a tanulók létszámát és versenyeredményeit tekintve a térség egyik legnagyszerűbb építőipari iskolája. Az építőipari ágazat mellett épületgépészeti, villamos ipari és elektronikai ágazatban folyik az oktatás szakképző és technikumi osztályokban, a távközlési ágazatban pedig csak technikumi szinten. A 2021-22-es tanévben 517 volt a tanulói létszám, a következő tanévet kilencedik évfolyamon, nappali tagozaton 116 tanuló kezdi meg öt osztályban. A szakmai képzés színvonaláról kiemelte, hogy 2017-től minden ágazatban dobogós helyezéseket értek el az országos szakmai tanulmányi valamint a szakma kiváló tanulója versenyeken. Tanulóik az elmúlt két évben az Abu Dhabiban és Kazanyban megrendezett világversenyen is ott voltak, és idén is ott lesznek. Az igazgató beszélt arról is, hogy tanulóik 40 százaléka tanul tovább főiskolán, egyetemen. Azt az örömét is megosztotta, hogy közülük többen, végzett szakemberként egykori iskolájuk rekonstrukciójában is részt vesznek.

A sajtótájékoztatón Makovecz Tamás, a városrész önkormányzati képviselője, valamint Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója is méltatta a beruházás jelentőségét. Az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje, a homlokzat hőszigetelése, a lapostető hő- és vízszigetelése valamint az épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése valósul meg. A Deák Ferenc Technikumban szeptemberben kezdődik meg a kivitelezés. A projekt fizikai befejezésének határideje 2023 augusztusa.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK