2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Helyismereti olvasótábor, névadók nyomában

2021. július 01. csütörtök, 19:41
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Helyismereti olvasótábort szervezett mindjárt a nyár elején a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár mindhárom zalaegerszegi intézményegységében, pályázati támogatásnak köszönhetően ingyenesen. A helyismeret és az irodalom mellett a bibliotékák névadóinak is nyomába eredtek a 12-16 éves diákok. Lapunk az Apáczai Tagkönyvtárba látogatott el.

Kirándulások, ismeretterjesztő játékok

- A fő téma egész héten a helyismeret volt. Ezzel kapcsolatban hívtunk előadókat, voltak kulturális programok, kirándulások, interaktív feladatok és zárásként pénteken vetélkedő az elhangzottakból – kezdte az ismertetőt Jasztrab Istvánné intézményegység vezető, a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával megvalósuló programról. 

- Az önök könyvtárába járó fiatalok vettek részt a táborban vagy új arcok?

- Új arcok jöttek hozzánk, ezért ismerkedni is kellett, de végül kellemesen csalódtunk ebben a nem könnyű korban lévő korosztályban. Azt hiszem a kellemes csalódás kölcsönös volt, ahogy ennek hangot adtak a kamaszok is. Reméljük, hogy a továbbiakban is találkozunk velük, mint könyvtárlátogatókkal. Egyébként nemcsak a környékről jöttek a fiatalok, hanem osztálytársi kapcsolatok révén még Nagypáliból és Ságodból is, és főként az Ady-iskola diákjairól van szó. 

- Melyik program volt a legsikeresebb?

- Nehéz kiemelni, mert mindegyik jól sikerült. Még a kirándulások is, bár a nagy hőség kicsit jobban elfárasztott minket, mint terveztük. Nagyon élvezetes volt Mihály Péter színművész foglalkozása, akit új oldaláról, a címerek szakértőjeként ismerhettünk meg. Balaton László nemcsak nemrégiben megjelent könyvét mutatta be, hanem a skanzenbeli kiránduláson is ő volt a tárlatvezetőnk. Nagyon jó volt az ottani munkaterv. Ugyanis a gyerekeknek dolgozni kellett a konyhában, a ház körül és az állatokat is meg kellett etetniük. Másik kiránduláson meglepődve hallgattuk, milyen sok információval rendelkeznek a fiatalok a nemrég felállított székelykapuról. Felidéztük Apáczai Csere János életét, nyelvművelést segítendő szlengszótárt állítottak össze a gyerekek. Volt társasjáték, helyismereti, de egyéb is. Táborzárásként pedig kis ajándékkal kedveskedtünk a résztvevőknek. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK