2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hogyan lehetsz mechatronikai mérnök?

2020. január 19. vasárnap, 12:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Pannon Egyetem (PE) zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézete duális nyílt napra hívta a továbbtanulni szándékozó középiskolásokat. A rendezvényen előadások keretében tájékozódhattak a mechatronikai mérnök képzésről, míg az intézet partnervállalatai interaktív bemutatókkal várták őket.

Nyílt nap a PE Mérnöki Kar Zalaegerszegi Mechatronikai és Kutatási Intézetében

Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés, ami a felvételi létszámokban is megmutatkozik. Amikor a Pannon Egyetem átvette a képzést, 15 új hallgatóval indultak. Az utóbbi években 35 fölötti az első évesek száma a mechatronikai szakon, amelyen jelenleg mintegy 130-an tanulnak a három és fél éves képzés ideje alatt, tudtuk meg az intézetvezetőtől. Dr. Szalai András hangsúlyozta, ez egy akkreditált mérnöki szak, amit nemzetközileg is elismernek. Nekik elsősorban az az érdekük, hogy a végzettek Zala megyében vagy Zalaegerszegen helyezkedjenek el, de legalább Magyarországon. A diplomával lehetőség nyílik külföldi munkavégzésre is. De utána jöjjenek haza, és a kint tanultakat és megszerzett tapasztalatokat az ország javára értékesítsék, vélekedett az intézetvezető.

 A duális nyílt nap célja elsősorban az volt, hogy felkeltsék a középiskolás diákok figyelmét a nappali tagozatos mechatronikai mérnök szakra. Ez az érdeklődők számában teljesült is. Az intézet ugyanakkor levező szakot is indított tavaly ősszel, első alkalommal, amely lehetőséggel idén is élhetnek a képzés iránt érdeklődők.

A középiskolások az egyetemi életre is kíváncsiak voltak. Mint elhangzott, a magas szintű oktatásban való részvétel és a versenyképes tudás megszerzése mellett családias légkör is várja a leendő mérnökhallgatókat Zalaegerszegen. Ez nem csupán a relatíve kis létszámból adódik, hanem az összetartásból is. Megmutatkozott ez abban is, hogy a hallgatók ezúttal is kivették részüket a duális nyílt nap szervezéséből, és szívesen válaszoltak minden kérdésre.    

A pályaválasztás előtt álló középiskolások ipari robotok és más technológiai újdonságok működésével is megismerkedhettek a duális partnervállalatok jóvoltából. A szak iránti nagyfokú érdeklődés elsősorban a járműipari tesztpályának köszönhető. Mint kiderült, mechatronikai mérnököket nem csak oda várnak, hanem a pápai bázisrepülőtérre is, amely első alkalommal vett részt a rendezvényen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK