2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Holokauszt diákszemmel Zalaegerszegen

2024. június 05. szerda, 20:10
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban nyílt meg a „Holokauszt 80 Diákszemmel” című tablókiállítás. Mint arról már korábban beszámoltunk, a holokauszt 80. évfordulója alkalmából esszépályázatot hirdetett a város középiskolás diákjai számára a Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság zalaegerszegi szervezete.

 Kiállítás nyílt a középiskolások pályaműveiből

A program témaköre a zalaegerszegi zsidó közösség történetéhez kapcsolódott. Most a beérkezett pályaművek részleteiből készült egy tárlat, mely a Kölcsey-gimnáziumban tekinthető meg. A diákok esszéiből egy kiadvány is megjelent, melyet az ünnepélyes kiállításmegnyitón adtak át az alkotóknak és felkészítő tanáraiknak, valamint a projektet támogató szervezetek tagjainak.

A zalaegerszegi zsidóság történetét dolgozták fel a diákok

A rendezvényen Makovecz Tamás, a gimnázium igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Virágh Judit, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke olvasta fel dr. Grósz Andor, Mazsihisz elnök alkalomra írt levelét. Bevezetésképpen elmondta: dicséretre méltó és példaértékű a kezdeményezés, köszöni diákoknak, hogy foglalkoztak a helyi zsidóság múltjával.

A kölcseys pályázók

A rendezvényt Siklósi Judit, a Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság helyi szervezetének vezetője, a program ötletgazdája nyitotta meg. Mint mondta: a holokauszt 80. évfordulója kapcsán szomorú eseményekre emlékezünk, de öröm is ez a nap, mert olyan diákok foglalkoztak a témával, akiknek nincs személyes kötődésük a borzalmakhoz. A múlttal való szembenézés nehéz, viszont fontos, hogy a fiatalok minél több ismerettel rendelkezzenek, hogy még egyszer ne fordulhasson elő hasonló szörnyűség. A cél az volt, hogy a város 11-12. évfolyamos tanulói jobban megismerjék az 1944-es gettósítás, majd deportálás eseményeit, mégpedig a zalaegerszegi zsidó családok, vagy épületek történetén keresztül. De a Hiány, mint ötletet adó téma is megjelent. A diákok nyitottak voltak, és sok szép munka született, melyeket korábban már díjaztak. Most az esszék részleteiből összeállított kiállítás, és a munkákból megjelent kiadvány miatt gyűltek össze ismét.

Siklósi Judit

A pályázatra a Kölcsey-gimnáziumból, valamint a Csány-technikumból és a Ganz-szakiskolákból érkeztek munkák; a legtöbb pályamű a Kölcsey-gimnáziumból érkezett, ezért ott került sor korábban a díjátadóra, most pedig a kiállításra is. A tablókat nézve megelevenedik többek között a zalaegerszegi zsinagóga története, a híres helyi zsidó családok múltja, a gettó kialakításának időszaka, a zalaegerszegi botlatókövek, de a Schütz család élete is. Emellett készült interjú Molnár (Goldstein) Bella holokauszttúlélővel is. 

A pályázatra írt esszéket tartalmazó kiadványt Kajári Attila, a tankerület vezetője és Siklósi Judit adták át a diákoknak, tanáraiknak, a helyi középiskolák igazgatóinak, de a hitközség és a Béke-Shalom Társaság tagjai is kaptak néhány példányt.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK